Kamerik K 357
Houtdijk 7 A, 3471 BS te Kamerik

Omschrijving complexonderdeel 2

Links van de boerderij staat het ZOMERHUIS annex wagenschuur en jongveestal. Het zomerhuis op een langgerekte plattegrond heeft een afgewolfd schilddak gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De voorgevel met een afgeknotte klokgevel wordt omlijst door gepleisterde geblokte hoeklisenen met een vaasvormige bekroning, voorts gepleisterde afdeklijsten en een houten kroonlijst. Plint en geprofileerde strekken boven de vensters en de waterlijst zijn eveneens gepleisterd. Op de begane grond zijn twee vensters met een bovenlicht aangebracht en op de verdieping een klein venster. De rechterzijgevel bevat een deur en een dubbele en een enkele opgeklampte deur. Links bevindt zich een haaks aangebouwd boenhok onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak. De gevel aan de slootzijde is in hout uitgevoerd. In de voorgevel is een paneeldeur met smeedijzeren deurrooster en bovenlicht geplaatst. Achter het boenhok is tegen een groot deel van de linkerzijgevel van het zomerhuis een houten schuur onder een lessenaarsdak aangebracht.

Waardering complexonderdeel 2

Het object is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een zomerhuis met wagenschuur en jongveestal, alsmede de gaafheid van hoofdvorm, gevelindeling en vanwege de detaillering in neoclassicistische trant van de voorgevel.

Het is van grote ensemblewaarde in samenhang met de naastgelegen boerderij, gebouwd in dezelfde stijl .

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Zomerhuis Afgeleide Noordhollandse type

Lankesbaan, J.M. ; Utrecht