Veldzicht

Woerden
Kamerik

Omschrijving complexonderdeel 1

De LANGHUISBOERDERIJ op een rechthoekige plattegrond, heeft een afgewolfd zadeldak met de nok haaks op de weg, bij het voorhuis rietgedekt en het achterhuis voorzien van golfplaten. De voorgevel (oostzijde) met een afgeknotte klokgevel, is symmetrisch ingedeeld en voorzien van een houten kroonlijst en gemetselde afdeklijsten en geblokte hoeklisenen met een vaasvormige bekroning. Op de begane grond zijn vernieuwde vensters met een bovenlicht aangebracht en op de zolderverdieping een getrapt drielichtsvenster.

De ingang en twee vensters met luiken als aan de voorzijde bevinden zich in de linkerzijgevel. De zijgevel van het achterhuis bevat drie gietijzeren stalvensters.

In de rechterzijgevel zijn een venster met luiken als aan de voorzijde aangebracht en stalvensters. De achtergevel is symmetrisch ingedeeld met een enkele deur in het midden geflankeerd door een staldeur en erboven een rond zoldervenster.

Waardering complexonderdeel 1

De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het type langhuisboerderij, alsmede vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en gevelindeling. Voorts vanwege de detaillering in neoclassicistische trant van de voorgevel.

De boerderij is van grote ensemblewaarde in samenhang met het naastgelegen zomerhuis, gebouwd in dezelfde stijl.

JaHoutdijk83471 BSKamerik
NeeHoutdijk8A3471 BSKamerik

Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)Afgeleide Noordhollandse type

KamerikK359
KamerikK365