Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512642
Complexnummer
512641 - Algemene Begraafplaats
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82811/83
Kadastrale aanduiding
Woerden C 810
Woerden, op vm. bastion, Hogewal

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 2

Het gepleisterde neoclasscistische POORTGEBOUW van de algemene begraafplaats staat direct aan de weg. Het is een langwerpig gebouw van één bouwlaag op een verhoogde voet, onder een schilddak gedekt met blauwe oud-Hollandse pannen en de nok evenwijdig aan de weg. Een gemetselde stoep leidt naar de centrale poortdoorgang, welke afgesloten is door een ijzeren spijlenhekwerk. Aan de ene zijde van de doorgang is het dodenbaarvertrek en aan de andere een verblijfsruimte voor de beheerder en opslagruimte voor gereedschap en ander materiaal. Opgeklampte deuren geven toegang tot deze ruimten. In de linkerzijgevel is een deur met bovenlicht aangebracht en in de rechterzijgevel een zesruits schuifvenster. In de achtergevel is één zesruits schuifvenster geplaatst.

De achter- en zijgevels zijn eenvoudig gepleisterd. De poortdoorgang is uitgevoerd in schoonmetselwerk van rode waalsteen in halfsteensverband met een gesneden voeg.

De gepleisterde voorgevel is voorzien van imitatievoegwerk op de hoekpilasters en verdiepte gevelvelden afgesloten door een getande lijst. De poortdoorgang wordt geaccentueerd door sierpleisterwerk in de boog en bekroond door een fronton versierd met doodssymboliek in de vorm van een vlinder met een krans in relief en in het pleisterwerk ingekraste geknakte en verdorde bloemen.

Waardering complexonderdeel 2

Het object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een negentiende-eeuws poortgebouw bij een begraafplaats, alsmede vanwege de neoclassicistische bouwstijl en ornamentiek. Tevens vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de funeraire cultuur in de negentiende eeuw. Het object is van ensemblewaarde als onderdeel van de totale aanleg van de algemene begraafplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512641. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Poortgebouw Algemene begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1830
1830
exact
verbouwing
1870
1870
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Woerden, Gemeente ; Utrecht
opdrachtgever