512641 - Algemene Begraafplaats
Woerden C 810
Woerden, op vm. bastion, Hogewal

Omschrijving complexonderdeel 1

De AANLEG bestaat uit een vijfzijdig vooruitspringend en verhoogd terrein, aan drie zijden omringd door water. Aan de straatzijde (westzijde) staat een poortgebouw met aansluitend een spijlenwerk op gemetselde voet. Aan de zuidwestzijde bevindt zich een tweede toegang met een eenvoudig tweevleugelig spijlen hekwerk. De aanleg heeft een centrale middenas gelegen in het verlengde van de hoofdtoegangspoort. Aan weerszijden van deze middenas liggen rijen graven. Het terrein wordt omringd door hoog geboomte, bestaande uit kastanjes, beuken en lindebomen.

Waardering complexonderdeel 1

De aanleg van de begraafplaats is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een eenvoudige symmetrische negentiende-eeuwse aanleg, omzoomd door bomen en voorzien van een neoclassicistisch poortgebouw. Tevens is het van belangrijke ensemblewaarde in relatie met het poortgebouw.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats Algemene begraafplaats aanleg

in 1935 gesloten

Woerden, Gemeente ; Utrecht