Woerden C 3075 A5
Woerden C 3075 A4
Eendrachtstraat 1, 3441 AP te Woerden
Eendrachtstraat 1 A, 3441 AP te Woerden
Eendrachtstraat 1 B, 3441 AP te Woerden
Eendrachtstraat 1 C, 3441 AP te Woerden

Inleiding

Het KAASPAKHUIS aan de Eendrachtstraat is omstreeks 1900 gebouwd. In 1997 is het intern verbouwd tot twee apartementen. Het pakhuis vertoont grote overeenkomst met een ander kaaspakhuis aan de Utrechtsestraatweg nr. 19, gebouwd in 1906. De stad Woerden kreeg in 1885 een kaasmarkt en tientallen kaaspakhuizen verrezen in en nabij de oude stadskern.

Omschrijving

Het kaaspakhuis gebouwd omstreeks 1900 in neorenaissancetrant is een een diep rechthoekig pand, bestaande uit tweeënhalve bouwlaag onder een mansardedak met de nok haaks op de weg en gedekt met grijze platte Friese pannen. De voorgevel bekroond door een geprofileerde afdeklijst, heeft en symmetrische indeling, op de begane grond voorzien van een dubbele deur met aan weerszijden een rondboogvenster, op de verdieping eveneens een dubbele deur met twee rondboogvensters en op de zolder een drielichtsvenster. De vensters zijn voorzien van X-vormige roedenverdeling. De boogvelden boven de vensters en deuren zijn gepleisterd met uitzondering van die boven het zoldervenster. Hier is siermetselwerk van rode, zwarte en witte steen toegepast. Rond de vensters en deuren is een omlijsting van rode verblendsteen aangebracht. Het metselwerk in kruisverband is gelardeerd met witgepleisterde banden, voorts zijn sierankers toegepast.

De linkerzijgevel bevat op de begane grond negen vensters en twee nieuwe deuren en op de verdieping elf vensters, alle tweeruitsvensters, voorzien van een luik.

De rechterzijgevel is een scheidingsgevel.

De achtergevel heeft op de begane grond en de verdieping twee achtruits-stolpvensters met luiken en op de zolder één venster.

Waardering

Het object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als herkenbaar voorbeeld van een kaaspakhuis, alsmede vanwege de bouwstijl in neorenaissancetrant. Tevens vanwege de cultuurhistorische waarde binnen de ontwikkelingsgeschiedenis van de kaashandel in het algemeen en van Woerden in het bijzonder.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis

herbestemd tot appartementengebouw