Woerden C 1774
Rijnstraat 44, 3441 BV te Woerden

Inleiding

Het bakstenen pand in Hollandse neorenaissancestijl is in 1888 gebouwd als LIKEURSTOKERIJ naar ontwerp van de architect Nicolaas Molenaar. Opdrachtgever was A.J.T. Hofman. Later werd het pand in gebruik genomen als kaaspakhuis van de firma Ruys. Sinds 1968 is er een restaurant gevestigd. Hiertoe is op de begane grond een nieuwe pui aangebracht. De bovenverdieping is in gebruik als woonhuis. Op het boogveld boven het zoldervenster staat vermeld ANNO DOM MDCCCXLV (1845). Dit is waarschijnlijk een foutieve overschildering. Op de ontwerptekening van Molenaar staat duidelijk ANNO DOM 1888 en later wanneer de firma Ruys in het pand gevestigd is staat dit jaartal in Romeinse cijfers (MDCCCLXXXVIII) vermeld. Op het dichtgezette boogveld boven het venster op de eerste verdieping heeft "Likeurfabriek" gestaan.

Omschrijving

De voormalige bakstenen likeurstokerij op rechthoekig grondplan is gesitueerd op de hoek van de Rijnstraat en de Romeinsteeg. Het bestaat uit twee bouwlagen onder een hoog aan de achterzijde afgeplat zadeldak met de nok haaks op de weg. Het dak is gedekt met nieuwe betonpannen. De houten goot rust op gesneden klossen. Aan beide zijden zijn twee kleine dakkapellen onder een zinken spitsdak geplaatst.

Het metselwerk is in staandverband. De in donkere baksteen uitgevoerde plint is voorzien van een natuurstenen afdeklijst. Het pand vertoont een duidelijke horizontale geleding. De begane grond en verdieping worden afgesloten door een zandstenen geprofileerde waterlijst met in de voorgevel daaronder een decoratief fries van rode baksteen en gele zandsteen. Gevelhoeken en vensteromlijstingen krijgen extra accent door zandstenen blokken. De voorgevel is voorzien van grote sierankers.

De voorgevel, bekroond door een trapgevel, is symmetrisch ingedeeld. De begane grond heeft een moderne pui. Op de eerste verdieping is in het midden een groot venster (oorspronkelijk dubbele deuren) aangebracht binnen een rondboognis, geflankeerd door een smal rondboogvenster met smeedijzeren traliewerk. Op de zolderverdieping is binnen een rondboognis een dubbel zolderluik geplaatst. Op het boogveld, dat versierd is met stucwerk staat ANNO DOM MDCCCXLV (1845) vermeld. Aan weerszijden is een rondboogvenster en een blind boogveld aangebracht. Recht boven de dubbele deur bevindt zich een klein houten afdakje met daaronder een opening voor. Een smeedijzeren windvaan in de vorm van een boot bekroont het geheel.

De zijgevel aan de Romeinsteeg is verdeeld in vijf traveeën. Op de begane grond zijn een deur en vier stel gekoppelde rondboogvensters aangebracht voorzien van decoratief traliewerk en een doorgang. Op de verdieping zijn vijf stel rechthoekige vensters geplaatst binnen rondboognissen. In de ontlastingsbogen is een alternerend siermetselwerk toegepast.

Tegen de achtergevel is een éénlaags hoge uitbouw aangebouwd met een modern balkon en een breed getoogd venster in de zijgevel. Deze blijft buiten de bescherming.

Waardering

Het als likeurstokerij gebouwde en later als kaaspakhuis in gebruik genomen pand is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een laatnegentiende-eeuws bedrijfspand in Hollandse neorenaissancestijl, en als voorbeeld uit het oeuvre van de architect Nicolaas Molenaar.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Likeurstokerij(M04)

Molenaar, Nicolaas ; Utrecht