Woerden A 2480
Woerden A 2756
Woerden A 2481
Utrechtsestraatweg 4, 3445 AR te Woerden
Utrechtsestraatweg 6, 3445 AR te Woerden
Utrechtsestraatweg 8, 3445 AR te Woerden

Inleiding

Het WOONBLOK bestaande uit drie woningen is vlak voor 1900 als eerste uitbreiding langs de Utrechtsestraatweg gebouwd. De rechterwoning, Utrechtstraatweg 4, is in 1948 met één travee vergroot in exact dezelfde stijl als het oorspronkelijke pand. De uitbreiding bevat een eigen wooneenheid met trappenhuis, keuken en toilet en een eigen ingang. Binnenshuis zijn er doorgangen gemaakt naar de voorkamer op de begane grond en de verdieping.

Voor het pand ligt een smalle tuin afgesloten door een ijzeren spijlenhekwerk met aan de rechterzijde een dubbel inrijhek.

Omschrijving

Het woonblok bestaande uit drie woningen met detaillering in neorenaissance- en chalettrant, is opgebouwd uit een lichtrisalerend volume in het midden van twee bouwlagen onder een zadeldak met de nok haaks op de weg en rechts en links daarvan een volume van één bouwlaag onder een zadeldak met de nok evenwijdig aan de weg. Aan de voorzijde staat op het linkerdakvlak één en op het rechter drie identieke dakkapellen, voorzien van een zinken spitsdak met piron en gecanneleerde pilasters en klauwstukken. De daken zijn gedekt met blauwe bouletpannen. De in baksteen opgetrokken gevels worden gelardeerd door deels witgeschilderde banden en geprofileerde waterlijsten. Boven de vensters zijn op de begane grond ontlastingsbogen met aanzet- en sluitstenen in diamantkopmotief aangebracht. De boogvelden zijn voorzien van tweekleurig metselwerk. Boven de vensters op de verdieping zijn gebogen strekken met aanzet- en sluitstenen aangebracht en rond het vlieringvenster een omlopende rollaag met aanzet- en sluitstenen.

De topgevel wordt omlijst door een voorspringende getrapte houten topgevelbetimmering op gesneden schoren. Rechts en links wordt de overkragende dakgoot met een geprofileerde gootlijst gedragen door gesneden schoren. Bij elke ingang bevindt zich een natuurstenen stoep.

De voorgevel is nagenoeg symmetrisch ingedeeld. In het midden (nr. 6) zijn op de begane grond een paneeldeur met smeedijzeren deurroosters en bovenlicht met levensboom geplaatst en links twee en rechts één venster met een tweeruits bovenlicht. Op de verdieping zijn drie van dergelijke vensters aangebracht.

Het linkerdeel van de voorgevel bevat een paneeldeur met smeedijzeren deurroosters en een bovenlicht met links daarvan twee vensters met een bovenlicht en rechts een klein tweelichtsvenster.

Het rechterdeel vertoont dezelfde indeling met een tweede (moderne glas-) deur met bovenlicht uiterst rechts. De eerste eikenhouten deur heeft drie smalle ruiten geplaatst tussen stijlen met ionisch-kapiteelmotief.

De linkerzijgevel onder een overstekende kap bevat op de begane grond twee gekoppelde vensters met een bovenlicht en op de verdieping drie vensters met een bovenlicht binnen kunststofkozijnen en een rond vlieringvenster.

De rechterzijgevel onder een overstekende kap heeft één venster op de begane grond en twee kleine in de topgevel van het aangebouwde gedeelte. De tuinkamer rechtsachter valt buiten de bescherming.

De achtergevel is sterk gewijzigd met diverse aanbouwen en op de verdieping opgetrokken gevels.

Alle drie de woningen beschikken over een kamer-en-suite voorzien van eenvoudige glas-in-lood schuifdeuren met decoratieve metalen handgrepen. De stucplafonds hebben rozetten met florale motieven. De eikenhouten trappen hebben gietijzeren spijltjes in de traphekken. Bij woning nummer 4 en 8 is een zwart marmeren schouw in de achterkamer aanwezig. Woning nummer 4 heeft in de vestibule fijn stucwerk en in de gang een stucwerkornament met schaal en bloemen in pasteltinten. De keuken beschikt over een originele tegelvloer in geel en zwart en een schouw.

De plafonds in de kamers op de verdieping en op de zolder zijn afgetimmerd met kraaldelen, in de middelste kamer op de verdieping voorzien van een bijzondere vakverdeling.

Waardering

Het object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een woonblok bestaande uit drie woningen gebouwd kort voor 1900, en vanwege de bouwstijl, alsmede vanwege de gaafheid van hoofdvorm, gevelindeling en detaillering. Voorts vanwege gave interieurelementen, als kamer-en-suite met schuifdeuren, stucplafonds en betimmering plafonds en zolder met kraaldelen. Tevens vanwege de cultuurhistorische waarde als eerste uitbreiding van de stad Woerden langs de Utrechtsestraatweg.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis drie gekoppeld

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok