Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
512650
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
27 december 2000
Kadaster deel/nr: 
82809/166
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Utrecht
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Woerden
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Woerden
X-Y coördinaat: 
121101 - 455534

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Het op de hoek van de Johan van Oldenbarneveltlaan en Utrechtsestraatweg gelegen POST- EN TELEGRAAFKANTOOR is in 1939 gebouwd als post- en telegraafkantoor naar ontwerp van rijksbouwmeester ingenieur G. Bremer. Het gebouw vertoont zakelijk-expressionistische invloeden. Thans is het gebouw niet meer als zodanig in gebruik.

Omschrijving

Het post- en telegraafkantoor is een rechthoekig pand van één bouwlaag onder een schilddak met grote overstek, gedekt met gesmoorde romaanse pannen. De gevels zijn opgetrokken uit gele baksteen in kettingverband boven een kunststenen plint. Hierbinnen zijn samengestelde getoogde vensters opgenomen met daarboven een strook van glazen bouwstenen als soort lichtbeuk. De getoogde vensters hebben een stalen kozijn en roedenverdeling.

De voorgevel aan de zijde van de Utrechtsestraatweg is vier traveeën breed met rechts drie getoogde vensters en links het uitgebouwde ingangsportaal met een kleine halfronde stoep. Boven de dubbele deur bevindt zich een natuurstenen relief, waarop in het midden het wapen van Woerden is afgebeeld, geflankeerd door een voorstelling, te weten twee telegraafpalen met links een postbode die pakjes bezorgt en een hond en rechts een vrouw met een telefoonhoorn in haar hand en een poes. Het beeldhouwwerk is vervaardigd door Leo Vos.

De linkerzijgevel aan de Johan van Oldenbarneveltlaan bevat vijf getoogde vensters. Tegen de rechterzijgevel is een lager volume onder een plat dak aangebouwd met hoge smalle vensters. In de achtergevel is een gewijzigde dubbele deur onder een luifel aangebracht, gelegen aan een expeditieplatform, en voorts drie getoogde vensters. Onder de vensters bevinden zich kelderlichten met in het plaveisel glazen bouwstenen gevat in een gietijzeren raamwerk waarop het opschrift 'Vera Lux - Emile Sander - Amsterdam'.

Het interieur bestaat uit een grote ongelede ruimte. In de wanden zijn betonnen kolommen opgenomen, die aan de onderzijde betegeld zijn. Aan de achterzijde bevindt zich een vestibule tweezijdig omsloten door in een stalen kozijn. Vanuit de grote ruimte zijn doorgangen naar de voormalige kantoortjes, kantine en keuken en een toilet- en garderoberuimte voorzien van een gele betegeling, die zich rechts in de lage aanbouw onder het platte dak bevinden.

Waardering

Het object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een herkenbaar post- en telegraafkantoor met zakelijk-expressionistische invloeden, alsmede vanwege de gaafheid van hoofdvorm en detaillering met boven de hoofdingang een relief van de hand van Leo Vos. Voorts vanwege de plaats in het oeuvre van rijksbouwmeester G. Bremer.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaUtrechtsestraatweg103445 ARWoerden

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwenOverheidsgebouwPostkantoor

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WoerdenA2565

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeZakelijk Expressionismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19391939exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Bremer, G.C. ; Utrechtarchitect / bouwkundige / constructeur