Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512650
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82809/166
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Woerden A 2565
Utrechtsestraatweg 10, 3445 AR te Woerden

Omschrijving

Inleiding

Het op de hoek van de Johan van Oldenbarneveltlaan en Utrechtsestraatweg gelegen POST- EN TELEGRAAFKANTOOR is in 1939 gebouwd als post- en telegraafkantoor naar ontwerp van rijksbouwmeester ingenieur G. Bremer. Het gebouw vertoont zakelijk-expressionistische invloeden. Thans is het gebouw niet meer als zodanig in gebruik.

Omschrijving

Het post- en telegraafkantoor is een rechthoekig pand van één bouwlaag onder een schilddak met grote overstek, gedekt met gesmoorde romaanse pannen. De gevels zijn opgetrokken uit gele baksteen in kettingverband boven een kunststenen plint. Hierbinnen zijn samengestelde getoogde vensters opgenomen met daarboven een strook van glazen bouwstenen als soort lichtbeuk. De getoogde vensters hebben een stalen kozijn en roedenverdeling.

De voorgevel aan de zijde van de Utrechtsestraatweg is vier traveeën breed met rechts drie getoogde vensters en links het uitgebouwde ingangsportaal met een kleine halfronde stoep. Boven de dubbele deur bevindt zich een natuurstenen relief, waarop in het midden het wapen van Woerden is afgebeeld, geflankeerd door een voorstelling, te weten twee telegraafpalen met links een postbode die pakjes bezorgt en een hond en rechts een vrouw met een telefoonhoorn in haar hand en een poes. Het beeldhouwwerk is vervaardigd door Leo Vos.

De linkerzijgevel aan de Johan van Oldenbarneveltlaan bevat vijf getoogde vensters. Tegen de rechterzijgevel is een lager volume onder een plat dak aangebouwd met hoge smalle vensters. In de achtergevel is een gewijzigde dubbele deur onder een luifel aangebracht, gelegen aan een expeditieplatform, en voorts drie getoogde vensters. Onder de vensters bevinden zich kelderlichten met in het plaveisel glazen bouwstenen gevat in een gietijzeren raamwerk waarop het opschrift 'Vera Lux - Emile Sander - Amsterdam'.

Het interieur bestaat uit een grote ongelede ruimte. In de wanden zijn betonnen kolommen opgenomen, die aan de onderzijde betegeld zijn. Aan de achterzijde bevindt zich een vestibule tweezijdig omsloten door in een stalen kozijn. Vanuit de grote ruimte zijn doorgangen naar de voormalige kantoortjes, kantine en keuken en een toilet- en garderoberuimte voorzien van een gele betegeling, die zich rechts in de lage aanbouw onder het platte dak bevinden.

Waardering

Het object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een herkenbaar post- en telegraafkantoor met zakelijk-expressionistische invloeden, alsmede vanwege de gaafheid van hoofdvorm en detaillering met boven de hoofdingang een relief van de hand van Leo Vos. Voorts vanwege de plaats in het oeuvre van rijksbouwmeester G. Bremer.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Postkantoor

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1939
1939
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Bremer, G.C. ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur