Woerden A 3121
Utrechtsestraatweg 19, 3445 AL te Woerden

Inleiding

Het KAASPAKHUIS in neorenaissancetrant aan de Utrechtsestraatweg is in 1906 gebouwd voor Theodorus Hendrikus Tromp jr. uit Montfoort door de firma J.W. Blok. Sinds de oprichting van de kaasmarkt in 1885 in Woerden zijn tientallen kaaspakhuizen verrezen in en nabij de oude stadskern. Dit pakhuis, dat nog altijd in gebruik is als kaaspakhuis, is met voorzijde aan de straat gesitueerd. Achterlangs loopt de Oude Rijn, waarover voorheen aan- en afvoer van producten plaatsvond. Aan de linkerzijde bevindt zich een teruggelegen volume. Dit staat niet op de bouwtekening uit 1906, maar is waarschijnlijk kort daarna aangebouwd gezien de overeenkomst in detaillering met het kaaspakhuis.

Omschrijving

Het kaaspakhuis heeft een L-vormige plattegrond met rechts het pakhuis en links een kleiner meer naar achteren gelegen volume met een spoel- en verpakkingsruimte. Het rechtervolume bestaat uit tweeënhalve bouwlaag onder een mansardedak met de nok haaks op de weg en gedekt met rode en blauwe tuiles du Nord. Het pand is opgetrokken in baksteen in kruisverband en is platvol gevoegd. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld met op de begane grond en op de verdieping een vernieuwde dubbele deur, geflankeerd door een rondboogvenster met een louvreluik. Op de zolderverdieping is een drielichts venster geplaatst. De vensters zijn voorzien van een X-vormige roedenverdeling. Boven de dubbele deuren en het zoldervenster bevindt zich een korfboogvormige ontlastingsboog met decoratieve gepleisterde aanzet- en sluitstenen en een gepleisterd boogveld. Boven het zoldervenster staat op het boogveld ANNO 1906 vermeld.

Vensters en deuren zijn binnen een geprofileerde bakstenen omlijsting geplaatst. De voorgevel is voorzien van horizontale banden in gele baksteen, sierankers en een natuurstenen afdeklijst met schouderstukken en een penant met natuurstenen piron boven een hijsbalk.

De rechterzijgevel is blind. De linkerzijgevel telt op de verdieping tien hoge smalle vensters met elk één luik. Op de begane grond zijn een dubbele deur, vijf hoge smalle vensters met een luik en een groot venster met louvreluiken aangebracht.

Tegen de linkerzijgevel is aan de achterzijde een lager volume aangebouwd. Het bestaat uit twee bouwlagen onder een plat dak dat aan de voorzijde schuilgaat achter een enigszins verhoogde gevel met dezelfde detaillering als de voorgevel van het kaaspakhuis. Op de begane grond is een deur, toiletraam en een vernieuwde dubbele deur aangebracht en op de verdieping links een roeden venster met glas-in-lood bovenlicht en rechts een dubbele deur.

De achtergevel van het pakhuisgedeelte is soberder uitgevoerd, maar vertoont eveneens een symmetrische indeling. De begane grond en de verdieping hebben een dubbele deur met een roedenbovenlicht, geflankeerd door een venster met luiken en de zolder een enkel zolderluik met aan weerszijden een klein venster. Een penant met siermetselwerk vormt de bekroning van de gevel. In de achtergevel van het lagere volume bevinden zich één venster met luiken en een hoger in de gevel geplaatste dubbele laaddeur.

Interieur Het kaaspakhuis heeft een oorspronkelijke indeling met op de begane grond een klinkervloer en op de verdieping en zolder een houten vloer. Op de begane grond en op de verdieping is een rails waarover voorheen een transportkarretje werd gevoerd. De houten kap en het beschot van kraaldelen zijn oorspronkelijk. Het aangebouwde volume links bevat een vernieuwde spoel- en verpakkingsruimte.

Waardering

Het object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van kaaspakhuis, alsmede vanwege de detaillering in neorenaissance stijl. Voorts is het pand van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde binnen de ontwikkelingsgeschiedenis van de kaashandel in het begin van de twintigste eeuw en in Woerden in het bijzonder.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Kaaspakhuis

Blok, J.W. ; Utrecht