Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512653
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82809/188
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Woerden B 3327
Oostdam 13, 3441 EN te Woerden

Omschrijving

Inleiding

Het witgepleisterde eclectische WOONHUIS, type herenhuis, genaamd `Eldorado' is gebouwd in 1842 voor wethouder J.Th. Okhuysen uit Woerden. Hij betrok het huis in april van dat jaar en ging er rentenieren. Twee jaar later overleed hij en werd het huis verhuurd aan de advocaat C.J.N. van Nieuwenhuis. Tussen 1849 en 1876 werd het huis bewoond door Joh. Jac. Okhuysen, zoon van J.Th. Okhuysen. Mogelijk is door de volgende eigenaar het huis gemoderniseerd en kreeg het huis het huidige aanzicht met vensters voorzien van een geprofileerde omlijsting en afgeronde bovenhoeken.

In 1954 heeft een interne verbouwing plaatsgevonden, waarbij onder andere de vestibule en gang verbreed zijn ten koste van de links naast gelegen voormalige eetkamer. De kamer-en-suite rechts in het huis is doorgebroken. Bij deze verbouwing zijn de oorspronkelijke stucplafonds behouden. De veranda aan de achterzijde van het huis is gewijzigd in een bijkeuken en een serre in aansluiting op de salon. Op de zolder zijn meerdere slaapkamers gemaakt en een brede dakkapel met balkon aan de achterzijde. Aan deze zijde is de kap vernieuwd. Het huis is tot op heden als woonhuis in gebruik gebleven.

Omschrijving

Het witgepleisterde herenhuis uit 1842 is markant gesitueerd nabij de Snellerbrug op een perceel tussen de Oudelandseweg en de Oude Rijn. Het is een blokvormig, symmetrisch ingedeeld pand van twee bouwlagen onder een afgeplat schilddak gedekt met rode geglazuurde verbeterde Hollandse pannen. Op de vier hoeken zijn schoorstenen met een afdekplaat voorzien van een smeedijzeren bekroning aangebracht. Aan de voor-, linker- en rechterzijde bevindt zich een dakkapel met een fronton en tweelichts draaivenster onder een zadeldakje. Aan de achterzijde is een brede dakkapel met balkon (valt buiten de bescherming). Rondom is een geprofileerde gootlijst aangebracht. Aan de achterzijde bevindt zich over de volle breedte een uitgebouwd volume onder een plat dak, dat halverwege de eerste verdieping reikt. Aan de rechterzijde (rivierzijde) is dit volume driezijdig uitgebouwd. Tegen de achtergevel is een serre aangebouwd. De gevels zijn witgepleisterd en voorzien van hoeklisenen, een cordonlijst en kroonlijst. De schuifvensters zijn voorzien van glas-in-lood bovenlichten met afgeronde bovenhoek en een geprofileerde omlijsting met een stucwerk sluitsteen met bladmotief.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (zuidwestzijde) is drie traveeën breed. In het midden bevindt zich een licht risalerende één travee brede partij met op de begane grond een paneeldeur met bovenlicht, waarboven een hangend balkon op gesneden consoles, voorzien van een smeedijzeren balkonhek en gietijzeren vazen. Balkondeuren met een glas-in-lood bovenlicht verschaffen toegang tot het balkon. Aan weerszijden van het risaliet is op de begane grond en op de verdieping één schuifvenster aangebracht. Over de volle breedte bevindt zich een twee treden hoog natuurstenen bordes. De linkerzijgevel heeft op de begane grond een schuifvenster en een deur met bovenlicht en twee schuifvensters in het uitgebouwde éénlaags hoge volume. Op de verdieping is één schuifvenster aangebracht. De rechterzijgevel bevat op de begane grond en op de verdieping links twee en rechts één schuifvenster. In de driezijdige erker van het uitgebouwde volume zijn drie schuifvensters geplaatst. In achtergevel van het hoofdvolume is één venster op de verdieping. De serre tegen de achtergevel van het uitgebouwde volume heeft rondom vensters met glas-in-lood bovenlichten.

Het interieur vertoont een nagenoeg symmetrische indeling met halverwege links van de middengang het halfrond gebouwde trappenhuis. De (voormalige) kamer-en-suite rechts in het huis beschikt over twee stucplafonds met rozetten, evenals die in de salon rechtsachter, in pasteltinten. De doorgangen van de salon naar de gang en de (voormalige) kamer-en-suite zijn voorzien van een classicistische omlijsting. Met uitzondering van de vensters in de salon (rechtsachter) hebben de schuifvensters binnenluiken, die in de spouwmuur weg schuiven. Onder de keuken (linksachter) bevindt zich een kelder met troggewelven.

Rond het huis ligt een siertuin met enkele monumentale solitairbomen, zoals beuk en kastanje, aan twee zijden afgesloten door een ijzeren spijlenhekwerk met pijlmotief. Aan de voorzijde (Snellerbrug) is een toegangshek met gietijzeren hekpalen bekroond door een dennenappelmotief. Het hek draagt de naam `Eldorado'. Aan de zijde van de Oudelandseweg is een tweede klein toegangshek.

Waardering

Het huis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een witgepleisterd eclectisch herenhuis, alsmede vanwege de gaafheid van hoofdvorm, gevelindeling en detaillering van zowel het exterieur als het interieur met waardevolle interieurelementen als een salon met erker gericht op de rivier de Oude Rijn en verschillende stucplafonds.

Tevens is het object van ensemblewaarde vanwege de markante ligging nabij de Snellerbrug op een perceel tussen de Oudelandseweg en de Oude Rijn.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hekpijler
Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1842
1842
exact
verbouwing
1876
1876
globaal
aanzicht vensters en stucwerk

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Okhuysen, J. Th. ; Utrecht
opdrachtgever