Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512662
Complexnummer
512660 - Woningblokken
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82824/111
Kadastrale aanduiding
Marken B 2036
Marken B 2040
Marken B 2448
Marken B 2449
Marken B 1804
Kerkbuurt 171, 1156 BS te Marken
Kerkbuurt 172, 1156 BS te Marken
Kerkbuurt 173, 1156 BS te Marken

Omschrijving

Inleiding

Houten WONINGBLOK gebouwd omstreeks 1865 en onderdeel van een complex van twee houten woningblokken aan de voet van de Kerkbuurt.

Het blok werd bij de vervanging van de palen (rond 1900) door een gemetselde onderbouw niet opgevijzeld en staat derhalve lager dan Kerkbuurt 168-170.

Omschrijving

Woningblok op rechthoekig grondplan, bestaande uit een circa anderhalve meter hoge onderbouw in baksteen met daarop een houtskeletbouw van één bouwlaag onder zadeldak. Het zadeldak is belegd met zwarte oud-Hollandse pannen en voorzien van houten goten op gesneden consoles, windveren en een makelaar. De gevels zijn merendeels gerabat, de kopgevels hebben verticaal beschot dat in de overkragende geveltoppen smaller van formaat is. De drie woningen bevatten negen- en zesruits schuifvensters. De meeste vensters bevinden zich aan de zuidzijde, de noordzijde bevat de drie voordeuren met drieruits bovenlicht. Naast elke deur bevond zich in oorsprong waarschijnlijk één meerruits venster. De voordeuren worden bereikt via de hoger gelegen terp.

Waardering

Het in streek-eigen trant gebouwde houten woningblok uit de tweede helft van de negentiende eeuw is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt, en heeft tevens ensemblewaarde als onderdeel van het complex van twee houten woningblokken aan de voet van de Kerkbuurt.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512660. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1865
1865
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden