Marken B 668
Kerkbuurt 136, 1156 BP te Marken

Inleiding

Vrijstaand houten WOONHUIS, gebouwd in 1904 in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant op de oostelijke helling van de terp waarop de Kerkbuurt is gebouwd. Het pand staat te midden van de overwegend oudere bebouwing van de ter plaatse dichtbebouwde Kerkbuurt.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd klein woonhuis bestaande uit één bouwlaag met zadeldak bedekt met rode Hollandse pannen en voorzien van houten goten op consoles. Het woonhuis heeft een inwendig houtskelet. De gevels zijn boven een gemetselde plint voorzien van gerabat beschot, waarvan sommige houten delen nog de oorspronkelijke breedte hebben. De overkragende geveltoppen zijn betimmerd met verticaal beschot en voorzien van een meerruits venster, gesneden windveren en een makelaar.

De voorgevel (O) is onregelmatig van opzet en bevat een uit het midden geplaatste opgeklampte deur met links daarvan een negenruits schuifvenster en rechts daarvan een gekoppeld zesruits schuifvenster. De geveltop heeft een zesruits venster.

De linker zijgevel, rechter zijgevel en achtergevel bevatten elk een negenruits venster. De linkerzijgevel heeft links van dit venster een opgeklampte deur en rechts daarvan een klein hooggeplaatst venster.

Waardering

Het woonhuis Kerkbuurt 136 is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van een bescheiden woonhuis uit de vroege twintigste eeuw in de voor de streek karakteristieke houtskeletbouw. Het woonhuis heeft tevens situationele waarde als onderdeel van het fijnmazige en dichtbebouwde stedenbouwkundige patroon van de Kerkbuurt.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)