Waterland H 168
Dorpsstraat 13, 1454 AK te Watergang

Inleiding

STAL met aangebouwd HOOIHUIS uit omstreeks 1912, achter elkaar gesitueerd op een lange smalle kavel aan de oostzijde van en haaks op de Dorpsstraat. De kavel wordt aan de oostzijde begrensd door een brede sloot. Het hooihuis staat direct aan deze sloot zodat het hooi vanuit boten in het hooihuis kon worden getast.

Omschrijving

In baksteen opgetrokken stal met aangebouwd houten hooihuis. De stal staat op een rechthoekig grondplan en bestaat uit één bouwlaag met pangedekt zadeldak. De gevels zijn gemetseld in rode baksteen. In de voorgevel (zijde Dorpsstraat) bevindt zich een dubbele staldeur en in beide zijgevels een reeks hooggeplaatste stalvensters.

De achterzijde van de stal sluit aan op het hooihuis dat op een vierkant grondplan is gebouwd en een inwendig houtskelet heeft. De vier gevels zijn boven een baksteen plint uitgevoerd in verticaal gerabat beschot. Het houtskelet bestaat uit een vierkant met tussen de zware hoekstijlen telkens vier tussenstijlen. Het hooihuis heeft een pangedekt tentdak met centrale makelaar in de top en een omgaande houten goot op klossen. De oostgevel die naar de sloot gericht is heeft drie laadluiken boven elkaar. De bovenste laadopening heeft dubbele deuren.

Waardering

De stal met aangebouwd hooihuis is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van streekeigen agrarische bouwkunst uit het eerste kwart de 20ste eeuw. De gebouwen hebben tevens situationele waarde als onderdeel van het dorpsbeeld van Watergang waarvan het uniek geworden ruimtelijk beeld in hoge mate wordt bepaald door de silhouetten van diverse hooihuizen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hooihuis