Waterland H 160
Dorpsstraat 15, 1454 AL te Watergang

Inleiding

HOOIHUIS gebouwd omstreeks 1900. Het hooihuis staat op een lange smalle kavel aan de oostzijde van en haaks op de Dorpsstraat. De kavel wordt aan de oostzijde begrensd door een brede sloot. Het hooihuis staat dicht aan de sloot zodat het hooi vanuit boten direct in het hooihuis kon worden getast.

NB De als stal gebouwde buitenstijlruimte dateert van omstreeks 1965.

Omschrijving

Hooihuis op rechthoekig grondplan met een inwendig houtskelet en een in gepotdekseld beschot uitgevoerde oost- en zuidgevel. Aan de noord- en westgevel grenst een buitenstijlruimte uit 1965. De houten gevels hebben een in baksteen uitgevoerde plint. Het houtskelet bestaat uit een vierkant met tussen de zware hoekstijlen telkens vier tussenstijlen. Het hooihuis heeft een met pannen gedekt tentdak met makelaars op de beide nokuiteinden. De oostgevel die aan de sloot staat heeft drie laadluiken boven elkaar. De zuidgevel heeft een hoogeplaatst laadluik.

Waardering

Het hooihuis is van algemeen belang uit cultuur-en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van streekeigen agrarische bouwkunst uit de periode rond 1900. Het hooihuis heeft tevens situationele waarde als onderdeel van het dorpsbeeld van Watergang waarvan het uniek geworden ruimtelijk beeld wordt bepaald door de silhouetten van diverse hooihuizen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hooihuis