Waterland H 163
Dorpsstraat 20, 1454 AL te Watergang

Inleiding

HOOIHUISBOERDERIJ gebouwd in 1889, bestaande uit woning, stal en een hoog opgaand hooihuis. De boerderij ligt teruggerooid aan de westzijde van de Dorpsstraat op een lang, smal en onregelmatig gevormd kavel haaks op de straat. De nokrichting van de boerderij staat dwars op de Dorpsstraat, die van het hooihuis loopt evenwijdig aan de straat.

Omschrijving

Hooihuisboerderij met boerderijgedeelte op rechthoekig grondplan, bestaande uit één bouwlaag onder zadeldak met een overstek aan de voorgevel. Het dak is gedekt met rode en zwarte Hollandse pannen. De gevels zijn in rode baksteen opgetrokken boven een gecementeerde plint die ook aan de beide zijgevels het woongedeelte markeert.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (O) is een topgevel met op de begane grond vier schuifvenster en op de verdieping twee schuifvensters. Centraal in de voorgevel staat boven de plint het jaartal 1889 in een gevelsteen. Het overstekend zadeldak wordt afgesloten met gesneden windveren en lofwerk. De linker- en rechterzijgevel zijn voorzien van enkele stalvensters en deuren van na de bouwtijd, de achtergevel sluit aan op het hooihuis.

Het hooihuis staat op een rechthoekig grondplan met aan de zuidzijde een aanbouw onder een met rode Hollandse pannen gedekt lessenaardak. De gevels van het hooihuis zijn boven een gemetselde plint deels gerabat en deels gepotdekseld en wordt afgedekt door een schilddak met rode Hollandse pannen. Het hooihuis heeft een vierkantsconstructie met tussen de vier hoekstijlen smallere stijlen. Het hooihuis heeft aan de noordzijde een laaddeur op maaiveldhoogte.

Waardering

De hooihuisboerderij is van algemeen belang uit cultuur-en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van streekeigen agrarische bouwkunst uit de late 19de eeuw. De boerderij heeft tevens situationele waarde als onderdeel van het dorpsbeeld van Watergang waarvan het uniek geworden ruimtelijk beeld vooral wordt bepaald door de silhouetten van diverse hooihuizen.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij