512700 - vml. Vroedvrouwenschool
Heerlen F 5948
Zandweg 178 A, 6418 PB te Heerlen
Zandweg 178 B, 6418 PB te Heerlen
Zandweg 178, 6418 PB te Heerlen

Bakstenen, vrijstaande directeurswoning uit 1920-1921 naar ontwerp van Jan Stuyt.

Omschrijving

Tweelaagse, bakstenen villa (1920-1921) ter hoogte van twee bouwlagen onder een gebroken schilddak gedekt met leien en voorzien van dakkapellen. De plattegrond is - globaal - een rechthoek. Plint van Kunradersteen, raamomlijstingen, geblokte pilasters en fries van Maastrichts krijt. De villa is uitgerust met o.a. serre, balkon en fietsenstalling; de voordeur heeft een fronton en is omlijst. Inwendig bleef de oorspronkelijke hoofdindeling behouden, o.a. een centrale hal met houten trap, vensters met glas-in-lood. Voorts stucwerk in de vertrekken; keuken met terrazzo-vloer en deels met oorspronkelijke betegeling.

Waardering

De villa voor de directeur is van algemeen belang wegens de architectuurhistorische betekenis als proeve van architect Jan Stuyt en als structureel en representatief gebouwtype binnen het ensemble van de voormalige vroedvrouwenschool; voorts is het object zowel uit- als inwendig gaaf behouden gebleven en dient de villa als een karakteristiek voorbeeld van het voorname wonen uit de periode van het Interbellum.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Direkteurswoning