Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512715
Complexnummer
512713 - -
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82820/55
Kadastrale aanduiding
Soest K 5931
Stationsweg 18, 3764 CJ te Soest

Omschrijving

Omschrijving

De zuidelijk van het station Soest gelegen éénlaags goederenloods uit 1897 is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een met rode kruispannen gedekt zadeldak, waarvan de nokrichting haaks staat op het spoor. De in rode baksteen opgetrokken gevels hebben een vooruitstekend trasraam in grauwe baksteen met hardstenen hoekaccenten en horizontale banden van gele verblendsteen. De kopse gevels (west en oost) zijn puntgevels met een met verticale delen betimmerde geveltop. De boeiborden hebben opgelegde ronde houten ornamenten. De kopgevels bevatten drie hooggeplaatste, kleine vensters onder een strek, gescheiden door muurdammen. De zuidgevel heeft links een deuropening met een vernieuwde paneeldeur. Rechts daarvan is een klein venster geplaatst.

Waardering

De vrijstaande goederenloods uit 1897 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf en herkenbaar voorbeeld van een goederenloods, welke qua stijl, materiaalgebruik, functie en detaillering aansluit bij het bijhorende stationsgebouw (complexonderdeel 1) met neo-renaissance- en chaletstijlkenmerken, beide ontworpen door J.F. Klinkhamer. Tevens heeft de goederenloods situationele waarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de spoorlijn, het perron en het bijbehorende stationsgebouw met aangebouwde goederenloods uit 1922.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512713. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Goederenloods

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1922
1922
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Chalet-stijl
invloeden