Banningstraat 6, 3769 AB te Soesterberg

Inleiding

Het landhuis 'Egghermonde' bestaat uit een WOONHUIS met aangebouwd KOETSHUIS dat in 1914 onder de naam 'Bloemheuvel' is gebouwd door de Baarnse architect C. Sweris een in traditionele stijl met neobarokke invloeden. Opdrachtgever was mevrouw Van Steyn uit Den Haag. Het perceel maakt deel uit van de zogenaamde vakkenstructuur langs de Amersfoortsestraat, waarvan de aanleg terug gaat tot de zeventiende eeuw. Deze aanleg kenmerkte zich door een regelmatige indeling in vakken van 376 meter breed en 188 meter diep. Het perceel waar het landhuis op gebouwd is behoorde toe aan de laat zeventiende-eeuwse buitenplaats 'Bloemheuvel' van de familie Tetterode. Het landhuis staat op de plaats van een boerderij met bijgebouwen.

Achter het TOEGANGSHEK aan de Banningstraat ligt een oprijlaan met aan weerszijden drie rijen beuken, welke vermoedelijk stamt uit het begin der negentiende eeuw. De oprijlaan en de daarnaast gelegen weide zijn van aanvullende waarde in relatie tot de situering van het landhuis.

Omschrijving

Een op enige afstand van de openbare weg en in de as van een oprijlaan gelegen landhuis bestaat uit een deels onderkelderd woonhuis met links daarvan een aangebouwd koetshuis, die door een smal bouwvolume met elkaar zijn verbonden. Het éénlaags bouwvolume heeft een samengestelde plattegrond onder een met leien in maasdekking gedekt, samengesteld mansardedak met zeeg. Het dak heeft getoogde dakkapellen met stolpramen, voorzien van roedenindeling en een eenvoudige omlijsting. De gevels zijn uitgevoerd in rode baksteen met strekken boven de gevelopeningen, waarin voornamelijk vensters met dubbele schuiframen en bovenlichten met roedenindeling zijn gezet, deels voorzien van luiken. Alle vensterpartijen zijn vervangen door in stijl uitgevoerde vensters met dubbele beglazing.

De asymmetrisch ingedeelde voorgevel (noordzijde) van het woonhuis heeft rechts een geknikte puntgevel onder steekkap, waarvoor een halfrond bordes is geplaatst. Voor het bordes ligt een kwart ronde trappartij van vier treden. Op het bordes staan vier zuilen met gladde schacht die de halfronde stenen architraaf met balustrade dragen. De vloer van het balkon ontbreekt. Rechts van de puntgevel is de gevel één vensteras brede langsgevel, terwijl links tot aan de hoek zich een loggia bevindt, bestaande uit drie gekoppelde rondbogen op gemetselde pijlers gemetseld graatgewelven. Voor de loggia ligt over de gehele lengte een viertredige trappartij. Links van de loggia springt de gevel terug. Hier bevindt zich een betegelde plaats van ongeveer drie meter breedte. Op deze plaats komen de dienstingang (rechts), de zij-ingang van het koetshuis (links) en de toegang tot de dienstwoning boven het koetshuis uit (achter). De plaats is voor een deel door een balkon met stenen baluster hek overdekt. Links van de plaats bevindt zich het iets vooruitspringende bouwvolume van het koetshuis, waarvan de voorgevel een langsgevel met twee getoogde koetsingangen met dubbele deuren en korfbogige bovenlichten met straalsgewijze roedenverdeling. De ingangen zijn thans voorzien van schuifpuien. De linker zijgevel (van het koetshuis) heeft één dichtgemetselde vensteropening. De asymmetrisch ingedeelde, éénlaags achtergevel (zuid) is een langsgevel zonder een herkenbare scheiding tussen het woonhuis en koetshuis. Het rechter geveldeel van het koetshuis is blind. Het linker geveldeel (van het woongedeelte) heeft van rechts naar links vier smalle vensters, een vensters met dubbel kozijn boven een gekoppeld kelderraam en een smal vensters. Links daarvan bevindt zich een risalerende puntgevel van twee bouwlagen met een topgevelbekroning in de vorm van een driehoekig fronton, voorzien van een houten geprofileerde omlijsting. In het midden is een rond venster. Op de begane grond en verdieping bevindt zich een venster met dubbel kozijn. Links van de puntgevel is voor een één vensteras brede langsgevel een veranda met afgeronde gezet, die om de hoek doorloopt. Tien zuilen dragen een stenen architraaf en balustrade van het balkon, dat de gehele veranda overdekt. De veranda is aan twee zijden via een trap bereikbaar. Voorlangs de twee traveeën lange rechter zijgevel Loopt de hierboven genoemde veranda met balkon gedeeltelijk door. De oorspronkelijke plattegrondindeling en de indeling van de vertrekken verkeren nagenoeg in originele staat. Dit geldt eveneens voor de aan het begin van de oprijlaan staand smeedijzeren, dubbel spijlenhek met twee gemetselde pijlers, voorzien van een natuurstenen afdekplaat en een bol met voetstuk.

Waardering

Het woonhuis 'Egghermonde' met bijbehorend toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een landhuis met bijbehorende onderdelen uit het begin van de 20ste eeuw, ontworpen door de Baarnse architect C. Sweris in een in traditionele stijl met neobarokke invloeden. Het is tevens van belang vanwege de ontwikkelingsgeschiedenis van het perceel, dat deel uitmaakt van de zeventiende- eeuwse vakkenverkaveling aan de Amersfoortsestraat.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek