Soesterberg, BY Kerklaan 9

Inleiding

De rooms-katholieke begraafplaats 'Carolus Borromeus'te Soesterberg is in 1838 aangelegd op een door de adellijke familie Bosch van Drakensteyn aangeboden stuk grond de Sterrenberg. De familie Bosch van Drakensteyn had op de begraafplaats een stuk grond gereserveerd waar in de loop der jaren diverse overleden familieleden begraven zijn. Het oudste graf, stammend uit 1851 is de graftombe van Jan Hendrik Frederik Bosch van Drakensteyn, welke van rijkswege beschermd is (mon.nr. 512726)

Het GRAFMONUMENT van jonkheer P.J.Bosch van Drakensteyn, die Commissaris der Koningin in de Provincie Noord-Brabant is geweest, dateert van 1895 en is een neoclassicistisch ontwerp van architect J. Dony. Het beeldhouwwerk is van F. Vermeijlen.

Omschrijving

Het op de rooms-katholieke Begraafplaats 'Carolus Borromeus' gelegen neoclassicistisch grafmonument van jonkheer P.J.Bosch van Drakensteyn is uit natuursteen vervaardigd. Het bestaat uit een basement dat samengesteld is uit een band van gebosseerde blokken, waarboven een geprofileerde, bolle afsluitlijst is aangebracht. Hierboven is de sokkel gezet die uit verschillende vlakke lijsten van verschillende breedte opgebouwd is. Aan de voorzijde is een plaquette aangebracht, waarop in reliëf twee gevleugelde draken te zien zijn, die het gekroonde familiewapenschild vasthouden. De opstand die op de sokkel is gezet heeft een zich verjongende aediculavorm, waartegen aan de voorzijde een bronzen plaquette met een medaillonuitsparing is bevestigd. In het medaillon is in reliëf een buste van de overledene te zien. De rand van het medaillon is aan de linkerzijde door een palmtak bedekt. Tegen de linker- en rechterzijde van de aedicula is een halfzuil gezet van rood geaderd marmer met een composiet kapiteel. De halfzuilen dragen een driehoekig fronton dat op de bovenhoeken versierd is met akroterie in de vorm van palmetten. Het fronton wordt bekroond door een kruis met een lauwerkrans rond de kruising. Het timpaan is met symmetrisch gekrulde takken en bloemknoppen versierd Voor het grafmonument ligt een ongeprofileerde rechthoekige grafsteen op een basement. Het monument is door een gietijzeren spijlenhek omheind, voorzien van vlamvormige pijlpunten en onderbroken door hardstenen pijlers.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als typologisch gaaf voorbeeld van een negentiende-eeuws grafmonument in neoclassicistisch trant naar ontwerp van architect J. Dony met rijk gedetailleerd beeldhouwwerk van F. Vermeijlen. Het is van belang omdat het een relict is van de funeraire cultuur uit de negentiende eeuw. Tevens is het van waarde door de historische en de ruimtelijke relatie met de adellijke familie Bosch van Drakensteyn op wiens grondgebied de begraafplaats is gesticht en waarvan meerdere familieleden hier liggen begraven.