Soesterberg, BY Kerklaan 9

Inleiding

De rooms-katholieke begraafplaats 'Carolus Borromeus te Soesterberg is in 1838 aangelegd op het door de adellijke familie Bosch van Drakensteyn aangeboden stuk grond de Sterrenberg. De familie Bosch van Drakensteyn had op de begraafplaats een stuk grond gereserveerd, waar in de loop der jaren de overleden familieleden begraven zijn. De GRAFTOMBE van Jan Hendrik Frederik Bosch van Drakensteyn, eertijds lid van de Eerste Kamer der Staten Generaal, dateert van 1851 en is de oudste op de begraafplaats. Er ligt tevens zijn zoon Frederik Willem Bosch (1836-1849) begraven. Ontwerper en beeldhouwer zijn niet bekend. Op de begraafplaats ligt tevens het van rijkswege beschermde grafmonument van jonkheer P.J.Bosch van Drakensteyn uit 1895 (mon.nr. 512725).

Omschrijving

Een op de rooms-katholieke begraafplaats 'Carolus Borromeus' te Soesterberg gelegen neogotische graftombe uit 1851 van J.H.F. Bosch van Drakensteyn en zijn zoon Frederik Willem Bosch bestaat uit een op de kelderzerk gelegen kruisvormige graftombe. Het is samengesteld uit natuurstenen onderdelen en heeft een zadeldakvormige bekroning. Op de kruising is een in neogotsche stijl uitgevoerde opstand geplaatst, bestaande uit een basement, een postament en een kapelachtig volume als bekroning. Het op het basement geplaatste postament beschikt aan de onderzijde over een omgaande plint. De voorkant is op de hoeken voorzien van zuiltjes met fantasiekapitelen. Elke gevelzijde van het postament heeft een paneel met haut-reliëfs. Deze bestaan aan de rechter en linker zijde uit drie gekoppelde spitsbogen, terwijl in het reliëf aan de voorzijde het familiewapen is uitgehouwen dat door acanthusbladen omlijst is. Het reliëf aan de achterzijde betreft een herdenkingsplaquette ter nagedachtenis aan de op dertien jarige leeftijd overleden zoon Frederik Willem Bosch (1836-1849). Het postament heeft een uitkragende lijst als afsluiting gekregen. Het kapelvormig volume bestaat aan elke zijde uit een puntgevel. Op de hoeken aan de voorzijde bevindt zich een engel die met de voeten op de zuil van het postament rust. Boven hun hoofden is een pinakel gezet die boven de eerder genoemde zadeldakjes uitsteekt. De gevelvlakken van de kapel zijn van haut-reliëfs voorzien, waarin twee gekoppelde spitsbogen met eenvoudige tracering zijn uitgehouwen. Zowel aan de voor- en achterzijde is een kruis aangebracht. Het kruis aan de voorzijde is van wit marmer, waarboven een masceron is uitgehouwen. De dakranden aan de voorzijde zijn voorzien van hogels. De elkaar kruisende zadeldakjes hebben aan de nokuiteinden een kruisbloem gekregen (aan de voorzijde is deze verdwenen). Aan de achterzijde zijn op de hoeken waterspuwers bevestigd die gedeeltelijk op een hoekconsole rust. De tombe is door een gietijzeren spijlenhek met natuurstenen pijlers omheind. De spijlen worden door een Franse lelie bekroond en is door de Utrechtse firma P.N. Hoorman vervaardigd.

Waardering

De graftombe van W.H.F. Bosch van Drakensteyn en zijn zoon F.W. Bosch is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als typologisch gaaf voorbeeld van een grafmonument in neogotische stijl uit het midden van de 19de eeuw met rijk gedetailleerd beeldhouwwerk. Het is van belang omdat het een relict is van de funeraire cultuur uit de negentiende eeuw. Tevens is het van waarde door de historische en ruimtelijke relatie met de adellijke familie Bosch van Drakensteyn, op wiens grondgebied de begraafplaats is gesticht en waarvan meerdere familieleden hier liggen begraven.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Graftombe Katholieke begraafplaats