512738 - Complex Rennemigstraat 6-20
Heerlen U 125
Rennemigstraat 6, 6413 BT te Heerlen
Rennemigstraat 8, 6413 BT te Heerlen
Rennemigstraat 10, 6413 BT te Heerlen
Rennemigstraat 12, 6413 BT te Heerlen

Inleiding

Vier BEAMBTENWONINGEN te weten voormalige opzichters- en hoofdopzichterswoningen gebouwd in 1923 in opdracht van de Oranje Nassau mijnen. De twee hoekpanden waren bestemd voor hoofdopzichters, de twee middenpanden voor opzichters. De panden zijn gebouwd in de stijl van het Traditionalisme. De vier woningen zijn gelegen in een rij en vormen met eenzelfde blok van vier beambtenwoningen ( huisnummers 14, 16, 18, 20 ) het complex Rennemigstraat.

Omschrijving

Blok van vier BEAMBTENWONINGEN waarvan de hoekpanden groter zijn dan de middelste panden. De hoofdzakelijk rechthoekige plattegronden zijn gespiegeld ten opzichte van de woningscheidende wand tussen de middelste woningen, evenals de indeling van de gevels. De woningen tellen twee bouwlagen onder een zadeldak dat bij de hoekpanden overloopt in een haaksliggend schilddak. Het dak is gedekt met mulden pannen. Brede houten bakgoten. In frontgeveldakvlak van de hoekpanden een kleine halfronde dakkapel. De middenpanden met elk een rechthoekige dakkapel, en een rechthoekige dakkapel gedeeld door beide middenpanden. De gevels hebben een plint met rollaag, die onder de vensters risaleert. De voorgevel heeft een plint en optrek in halfsteens verband, de zij- en achtergevels in kruisverband. In de gevels bevinden zich rechthoekige houten vensters en deuren. Hardstenen dorpelstenen. Vensters met horizontale roedeverdeling. Pand met HUISNUMMER 6 in de vensters in de eerste bouwlaag van de frontgevel zonder roedeverdeling. Vensters eerste bouwlaag met hardstenen dorpelstenen. Vensters tweede bouwlaag frontgevel met aan benedenzijde houten bloembakken. Vensters tweede bouwlaag van pand met HUISNUMMER 6 met rolluiken. De voorgevels van de HOEKPANDEN hebben per bouwlaag twee driedelige vensters. De voorgevels van de MIDDENPANDEN hebben een entree met deur met venster met aan een zijde een smal venster. Deuren met hiertussen de smalle vensters onder een doorlopende houten luifel op houten consoles. Naast de entree een driedelig venster en in de tweede bouwlaag van elk middenpand een driedelig en een tweedelig venster. Middendeel achtergevel iets vooruitspringend en afgedekt met schilddak. Pand met HUISNUMMER 6: in de rechterzijgevel de voordeur onder een houten luifel. Geveldeel met deur iets vooruitspringend met aan weerszijden een klein venster. In dit geveldeel aan de bovenzijde van de deur een klein venster en onder de dakrand drie kleine vensters. Vensters voorzien van rolluiken. In het rechtergeveldeel in de eerste en tweede bouwlaag een tweedelig venster met horizontale roedeverdeling. In het linkergeveldeel een geprofileerd hoger doorlopend schoorsteenkanaal.

In linkerdeel van de achtergevel in de eerste bouwlaag een uitbouw in een bouwlaag met plat dak. In de achtergevel van de uitbouw een deur van recenter datum en een tweedelig venster. Aan de rechterzijde van de achtergevel oorspronkelijk een houten serre, thans in baksteen opgebouwd en aansluitend bij de uitbouw links. In deze aanbouw een venster van omstreeks 1990.

In de achtergevel van het woonhuis in de tweede bouwlaag een driedelig venster en een dubbele balkondeur met aan weerszijden een klein venster. Vensters tweede bouwlaag met horizontale roedeverdeling. In het achtergeveldakvlak een rechthoekige dakkapel.

Interieurindeling diverse malen aangepast. Pand met HUISNUMMER 8: authentieke voordeur onder houten luifel. Geveldeel met voordeur iets vooruitspringend. Achtergevel met rechthoekige houten vensters met roedeverdeling. Vensters met strek en hardstenen dorpelstenen. Rechterdeel achtergevel vooruitspringend met een uitbouw in een bouwlaag met plat dak. Deze uitbouw met vooruitspringende geveldelen. Uitbouw met rechthoekige houten deuren. Venster uitbouw met roedeverdeling. Samen met naastliggend pand een vrijstaand schuurtje met tentdak met dakbedekking van omstreeks 1980. Vrijstaand schuurtje met rechthoekige houten deur en venster. Achtergeveldakvlak met twee rechthoekige dakkapellen. Structuur van het interieur in tact.

Pand met HUISNUMMER 10: frontgevel vrijwel identiek met frontgevel huisnummer 8 echter gespiegeld. Achtergevel eveneens vrijwel identiek met pand huisnummer 8. In de eerste bouwlaag achtergevel in plaats van een vensterkozijn een dubbele tuindeur met bovenlichten. Pand eveneens met uitbouw aan achtergevel en vrijstaand schuurtje. Structuur van het interieur in tact. Pand met HUISNUMMER 12: frontgevel vooruitspringend en afgedekt met schilddak met muldenpannen. Rechthoekige houten vensters met roedeverdeling. Vensters eerste bouwlaag met hardstenen dorpelstenen. Aan benedenzijde van vensters tweede bouwlaag houten bloembakken. Voordeur in linkerzijgevel onder houten luifel. Overige indeling linkerzijgevel vrijwel identiek aan indeling rechterzijgevel pand huisnummer 6.

Indeling achtergevel vrijwel identiek met oorspronkelijke indeling achtergevel van pand met huisnummer 6. In rechterdeel achtergevel in de eerste bouwlaag een uitbouw in een bouwlaag met plat dak. Hiernaast in het linkerdeel van de achtergevel in de eerste bouwlaag een erker met plat dak met hierop een balkon.

Structuur van het interieur aangepast.

Waardering

De voormalige beambtenwoningen zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal economische en typologische ontwikkeling. De panden werden specifiek voor de beambten van de Limburgse mijnen ontworpen geheel passend binnen de hiervoor geldende hiërarchische structuur.

De panden bezitten architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, en de ornamentiek. De panden zijn van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Beambtenwoning

Lugten ; Limburg