512738 - Complex Rennemigstraat 6-20
Heerlen U 130
Rennemigstraat 14, 6413 BT te Heerlen
Rennemigstraat 16, 6413 BT te Heerlen
Rennemigstraat 18, 6413 BT te Heerlen
Rennemigstraat 20, 6413 BT te Heerlen

Inleiding

Vier BEAMBTENWONINGEN te weten voormalige opzichterswoningen gebouwd in 1925 in opdracht van de Oranje Nassau mijnen. De panden zijn gebouwd in de stijl van het Traditionalisme. De vier woningen zijn gelegen in een rij en vormen met het blok van vier beambtenwoningen (huisnummers 6, 8, 10, 12) het complex Rennemigstraat.

Omschrijving

Blok van vier woningen onder één kap. De hoofdzakelijk rechthoekige plattegronden zijn gespiegeld ten opzichte van de woningscheidende wand tussen de middelste woningen, evenals de indeling van de gevels. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen. Metselwerk in halfsteensverband. De woningen tellen twee bouwlagen onder een schilddak gedekt met mulden pannen. Brede houten bakgoten. In het frontgeveldakvlak in totaal vier rechthoekige dakkapellen. De gevels hebben een plint met rollaag. In de gevels bevinden zich rechthoekige houten vensters en deuren. De vensterkozijnen van pand huisnummer 16 zijn uitgevoerd in kunststof. Hardstenen dorpelstenen. Vensters eerste bouwlaag met verticale roedverdeling en bovenlichten. Vensters tweede bouwlaag enkel met verticale roedeverdeling.

De VOORGEVELS van de panden hebben een entree met deur met aan een zijde een klein venster en met aan de benedenzijde een brievenbus in hardsteen en aan bovenzijde een hardstenen latei. De twee frontgeveldelen met telkens twee voordeuren iets vooruitspringend. Deuren onder een houten luifel op houten consoles. Elk pand in de eerste bouwlaag een driedelig venster en in de tweede bouwlaag een driedelig en een tweedelig venster. Symmetrische indeling ACHTERGEVEL. In het achtergeveldakvlak drie rechthoekige dakkapellen waarvan de brede middelste dakkapel wordt gedeeld door de panden met huisnummers 16 en 18.

In de achtergevel per twee panden een uitbouw in een bouwlaag met plat dak. Eveneens per twee panden een vrijstaand schuurtje met tentdak.

Pand met HUISNUMMER 14: voordeur van omstreeks 1995. In de rechterzijgevel geprofileerd doorlopend schoorsteenkanaal.

Pand met HUISNUMMER 16: voordeur van omstreeks 1995; luifel boven voordeur bekleed met trespa. Vensters met kunststof kozijnen. In eerste bouwlaag achtergevel het keukenvenster verkleind.

Indeling INTERIEUR aangepast. Pand met HUISNUMMER 18: voordeur van omstreeks 1995. Venster in tweede bouwlaag frontgevel rechterzijde met rolluiken. In de achtergevel in de eerste bouwlaag rechterzijde een uitbouw in een bouwlaag met plat dak. Aan achterzijde bijbouw in een bouwlaag met plat dak van recentere datum. Houten serre met plat dak. Vensters tweede bouwlaag achtergevel met rolluiken. Authentiek vrijstaand schuurtje met tentdak gedekt met dakleer.

Indeling INTERIEUR deels in tact.

Pand met HUISNUMMER 20: voordeur van omstreeks 1995. In de linkerzijgevel vensters met rolluiken van omstreeks 1995. Geprofileerd doorlopend schoorsteenkanaal. In zijgeveldakvlak twee rechthoekige dakkapellen. In de achtergevel in de eerste bouwlaag rechterzijde venster vervangen door dubbele tuindeur. Vensters en tuindeuren met rolluiken van omstreeks 1995. Tussen uitbouw aan achtergevel en vrijstaand schuurtje een tussenbouw in een bouwlaag met plat dak van omstreeks 1995. Deur in vrijstaand schuurtje van omstreeks 1995. Een bijgebouwde garage van omstreeks 1995.

INTERIEUR ingrijpend aangepast.

Waardering

De voormalige beambtenwoningen zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal economische en typologische ontwikkeling. De panden werden specifiek voor de beambten van de Limburgse mijnen ontworpen geheel passend binnen de hiervoor geldende hiërarchische structuur.

De panden bezitten architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, en de ornamentiek. De panden zijn van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Beambtenwoning

Lugten ; Limburg