Heerlen E 6234
Heerlen E 3393
Akerstraat 110, 6417 BN te Heerlen
Akerstraat 112, 6417 BN te Heerlen

Inleiding\t

Dubbele STADSVILLA, gedeeltelijk dokterswoning met praktijk, gelegen aan de Akerstraat. Gebouwd in 1918 in de stijl van het Traditionalisme naar ontwerp van architecten Tummers en Ploem. Praktijkruimte (Vlotstraat A2) gebouwd 1933 naar een ontwerp van architect H. Teeken. In 1930 aanbouw aan achtergevel nr.110. Aan deze aanbouw een naoorlogse aanbouw in een bouwlaag met schilddak: deze naoorlogse aanbouw is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Dubbele STADSVILLA met oorspronkelijk rechthoekige plattegrond, tegenwoordig U-vormig door aanbouwen. Pand in twee bouwlagen onder een schilddak met ingestoken kap, rode muldenpan. Plint bekleed met hardsteen. Gevels in baksteen, metselwerk in kruisverband, gesneden voeg. Bloktanddecoratie onder goot, goot op consoles. Rechthoekige houten deuren en vensters met gedeeltelijk gekleurd glas-in-lood en bovenlichten. Strekken met gekleurde aanzet- en sluitstenen. Hardstenen dorpelstenen.

Symmetrische voorgevel in acht traveeën met centraal topgevel met twee vensters met roedes onder sierlijst. Entree pand huisnummer 112 met deur in stuc omlijsting met twee balustrades uitlopend in kruispilasters met bollen, vijf treden. Entree pand huisnummer 110 deur met stuc omlijsting met aan weerszijden hardstenen balustrade met hierop een smeedijzeren leuning. Beide panden met authentieke houten paneeldeur met hierin ovaal venstertje en guirlande. In top van topgevel ornament met passer, meethoek en hamer, verder bloemenslingers. PAND MET HUISNUMMER 112: brievenbus onder linker venster. Drie grote keldervensters. Linkerzijgevel in eerste laag zij-ingang met houten vensters tussen twee driedelige vensters met tralies van omstreeks 1985. In tweede laag drie hoge vensters met gekleurd glas-in-lood met bloemenmotieven ter plaatse van het trappenhuis. Dakkapel met dubbel venster onder gebogen dak. Verlengde van linkergevel in een laag is keuken en praktijkruimte. Keukengedeelte met plat dak en borstwering, driedelig venster, waaronder keldervenster. Garage met houten deur. Aanzetsteen is gecementeerd. Praktijk onder geknikt schilddak met muldenpan, gevels in kruisverband met gecementeerde plint, symmetrische gevelindeling, centraal gelegen entree met boven- en zijlichten, twee driedelige vensters met paars-wit glas-in-lood met bovenlichten. Gele aanzet- en sluitstenen. Tuinmuur in halfsteen met kolommen. Achtergevel van praktijk met dubbelvenster. Midden risaliet met dubbelvenster met matglas, bovenlicht is helder. Links en rechts drie vensters. Geheel links deur met gebakken dorpelsteen, plint in halfsteens met rollaag. Achtergevel van woning, eerste laag met serre met dubbele terrasdeur met boven- en zijlichten. Rolluiken. Verhoogd terras met vier baksteen treden en rode tegels. Origineel houten balkonhek. In tweede laag dubbele balkondeur met roedes, bovenlicht in verdiept gelegen gevel, rechts een venster. Dakkapel met vijfdelig venster met roedes onder driehoekig dak. Nokschoorsteen.

Structuur van het INTERIEUR is in zeer hoge mate gaaf. Hal met lambrisering, decoratieve deurlijsten. Fraai trappenhuis met gedraaide spijlen. Balken met consoles als hoofden en bloemen. Glas-in-lood vensters met strik en vruchten. Schuifdeuren met geslepen glas in roedes, onder kroonlijst. Tussen woonkamer en serre een doorgang rustend op twee houten kolommen met hierop een bewerkte kroonlijst. Parketvloeren. Kozijnen met kroonlijst en bloktand. Tussendeur met glas-in-lood met email en geslepen glas. Plafond met balken en sierlijsten. Praktijk met spreekruimte met lambrisering, praktijkruimte, wachtruimte met balken en authentieke tegelvloeren. PAND MET HUISNUMMER 110: in frontgevel een keldervenster met traliewerk. In de eerste bouwlaag aan de rechterzijde van de deur een venster, aan de linkerzijde twee vensters. In de tweede bouwlaag frontgevel vier vensters. In rechterzijgevel in de eerste bouwlaag een rechthoekige houten deur met twee toegangstreden. Aan linkerzijde van de deur een driedelig venster met glas-in-lood. Links van dit venster een klein tweedelig venster. Aan rechterzijde van deur een venster met bovenlicht met roedeverdeling. In de tweede bouwlaag rechterzijgevel drie grote trappenhuisvensters met glas-in-lood. In het dakvlak een dakkapel met segmentboogvormig fronton. Aan de achtergevel een aanbouw in een bouwlaag met plat dak. In de rechterzijgevel van de aanbouw een dubbel venster met roedeverdeling. Aan deze aanbouw een naoorlogse aanbouw.

Achtergevel woonhuis: in het rechterdeel van de achtergevel in de eerste bouwlaag een aangebouwde serre met rechthoekige houten terrasdeuren met zij- en bovenlichten. Serre met plat dak met hierop een balkon met ijzeren leuning van omstreeks 1985. Dubbele balkondeuren met bovenlichten en roedeverdeling. Aan de linkerzijde van het balkon twee vensters. Aan het linkerdeel van de achtergevel de aanbouw in een bouwlaag uit omstreeks 1930 met hieraan de naoorlogse aanbouw. In het achtergeveldakvlak een dakkapel met driehoekig fronton.

Structuur van het INTERIEUR vrijwel geheel in tact. Van de interieuronderdelen zijn de volgende onder meer van belang. Kleine voorhal met marmer vloertegels; wanden met houten lambrisering; deuren met houten omlijstingen. Centrale hal met trappenhuis: authentieke parketvloer; houten paneeldeuren; wanden met houten lambrisering; deur tussen voorhal en centrale hal met kleine glaspanelen; authentieke houten trap met houten lambrisering en met overloop; trap met bewerkte hoofdbaluster en gedraaide spijlen. In de centrale hal in de rechterzijgevel drie kleine glas-in-lood vensters met afbeelding met een pauw. Op overloop trap in de rechterzijgevel drie hoge glas- in-lood vensters met voorstellingen van drie seizoenen. Trap rust deels op kleine houten consoles in de vorm van een mensenhoofd.

In de voorkamer en de woonkamer plafond met decoratief stucwerk met bloemen- en slingermotief. In de wand tussen beide kamers authentieke schuifdeuren met hierin glaspanelen. In de woonkamer een imposante houten schoorsteenmantel met aan de voorzijde houten pilasters en met haardlijst deels in marmer. Tussen woonkamer en serre een doorgang rustend op twee houten kolommen met hierop een bewerkte kroonlijst. Deuren serre met glas-in-lood. Hekwerk aan straatzijde vernieuwd volgens authentiek ontwerp. Houten hekwerk tussen bakstenen kolommen met ezelsrug.

Waardering

Deze stadsvilla bezit architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het oeuvre van de architecten Ploem, Tummers en Teeken; wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Karakteristiek voorbeeld van villabouw uit het Interbellum met kenmerken van Engelse villa- en landhuisbouw en als zodanig van architectuurhistorisch belang.

De villa bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van de villa- en woonhuisbebouwing aan de Akerstraat die als geheel van belang is voor de ontwikkeling en het aanzien van dit deel van Heerlen.

De villa is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van exterieur en een groot deel van het interieur en de architectuurhistorische zeldzaamheid. Door de gaafheid van ex- en interieur biedt de dubbele villa inzicht in de woon- en leefcultuur van de gegoede stand in het tweede kwart van de 20ste eeuw hetgeen cultuurhistorisch betekenis heeft.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Praktijkwoning Woonhuis-praktijk

Wijsbek, J.H. ; Limburg