Heerlen E 6512
Akerstraat 126, 6417 BR te Heerlen

Inleiding

In Eclecticisme in 1911 gebouwde vrijstaande VILLA. De villa werd gebouwd naar een ontwerp van architect Jan Stuyt.

De villa werd gebouwd ten behoeve van directeur Haex van de Oranje-Nassau-mijnen. De aanbouwen aan de achtergevel zijn uitgesloten van bescherming.

De villa is gelegen binnen het potentiële stadsgezicht Molenberg en omgeving.

Omschrijving

Vrijstaande villa met rechthoekig grondplan in lengterichting. De villa telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een schilddak met leien in kruisdekking en met dakoverstek. Schoorstenen met vlammenvangers. Dakkapellen met schilddakjes met nokpionnen.

Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen voorzien van pleisterwerk, en hardsteen. Rechthoekige houten vensters met bovenlichten en pleisterwerkomlijsting en hardstenen dorpels en voorzien van een decoratief laag smeedijzeren hekje.

Symmetrische indeling FRONTGEVEL. Plint iets vooruitspringend. Middendeel frontgevel en gevelranden voorzien van een gepleisterd blokmotief. In middendeel frontgevel authentieke rechthoekige houten paneeldeur met rondboogvormig bovenlicht met smeedijzeren rooster. Voordeur met toegangstreden in hardsteen met aan weerszijden een hardstenen kolom. Boven de deur een rondboogvormige smeedijzeren luifel met hierin gele glazen ruitjes van recentere datum. Aan weerszijden van de voordeur een rechthoekig houten venster met houten Louvre-luiken. In de tweede bouwlaag drie rechthoekige houten vensters.

In de RECHTERZIJGEVEL in de eerste en tweede bouwlaag twee rechthoekige houten vensters.

Aan het linkerdeel van de ACHTERGEVEL een uitbouw in een bouwlaag met plat dak met hierop een balkon met houten balustrade. In het rechterdeel van de achtergevel in de eerste bouwlaag een driezijdige erker met plat dak. Erker met vensterkozijnen van recentere datum. In de tweede bouwlaag achtergevel vier rechthoekige houten vensters.

Uitbouw aan achtergevel met aan binnenplaatszijde galerij met vier zuilen van Ionische orde met hiertussen lage houten hekjes. Galerij met hardstenen toegangstreden. Tussen de zuilen hardstenen dorpel met watergootje. Galerijzijde van de uitbouw dichtgezet met glas.

In linkerdeel LINKERZIJGEVEL in de eerste bouwlaag een erkerachtig venster van recentere datum en vervolgens drie kleine venstertjes en een groot venster met houten Louvre-luiken. In de tweede bouwlaag een rechthoekig houten venster. Een groot dakvenster van recentere datum.

Van het INTERIEUR is onder meer van belang. Indeling interieur vrijwel in tact. Voorhal- en gangvloer met grote grijze marmeren tegels. Hal en gang met houten cassette-plafond en houten lambrizering. Deur tussen hal en gang met glas panelen en zij- en bovenlichten. In de hal aan de linkerzijde een rondboog naar de trap met aan weerszijden een gestucte pilaster. Authentieke houten trap met eerste trede in marmer en met houten handlijst en houten lambrizering. Trap loopt door tot zolderverdieping. Boven het trappenhuis een groot rechthoekig glas-in-lood dakvenster. Houten paneeldeuren met omlijsting. In de tweede kamer aan de linkerzijde een hoge houten lambrizering en haardomlijsting in bruin en zwart gewolkte marmer.

Aan de straatzijde vijf bakstenen kolommen met puntbekroning en twee smeedijzeren hekjes.

Waardering

De vml. mijndirecteursvilla bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling.

Binnen de hiërarchische woonhuisarchitectuur van Jan Stuyt ten behoeve van het personeel van de Limburgse mijnen vormt deze villa een prominent voorbeeld. De villa bezit architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het oeuvre van architect Jan Stuyt, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.

De villa bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van de villa- en landhuisbebouwing aan de Caumerbeeklaan, Caumerdalschestraat, Molenberglaan en een gedeelte van de Akerstraat die als geheel van belang is voor de ontwikkeling en het aanzien van dit deel van Heerlen.

Het landhuis is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van exterieur en een deel van het interieur en de architectuurhistorische zeldzaamheid.\t

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Villa

Invloed Engelse landhuisstijl