Heerlen G 3201
Heerlen G 2982
Caumerbeeklaan 59, 6416 EZ te Heerlen
Caumerdalschestraat 15, 6416 GC te Heerlen

Inleiding

LANDHUIS, een dubbel pand, gelegen op de hoek van de Caumerbeeklaan en de Caumerdalschestraat en maakt onderdeel uit van het villapark. Het pand is gebouwd in 1920 in de stijl van het Traditionalisme naar een ontwerp van de architect J. Stuyt. Bij pand Caumerdalschestraat 15 is in 1961 een garage gebouwd en bij pand Caumerbeeklaan 59 is de doorgang van de erkerkamer naar hal en de schuifdeuren tussen salon en eetkamer verdwenen.

UITGESLOTEN VAN BESCHERMING is op Caumerdalschestraat 15 de garage uit 1961.

Omschrijving

Het DUBBELE LANDHUIS heeft een hoofdzakelijk vierkante, symmetrische plattegrond, in twee bouwlagen gelegen onder een schilddak met enkele ingestoken schilddaken. Op het dak liggen Hollandse pannen van recente datum en dakkapellen onder een tentdak met nokpion. De gevels hebben een optrek in baksteen, metselwerk in kruisverband met gesneden voeg. In de gevel bevinden zich rechthoekige houten vensters en deuren. De vensters hebben een roedeverdeling en de bovenlichten hebben deels roze gekleurd glas. Verder kunststeen dorpelstenen en lateien. De VOORGEVEL heeft in de eerste laag dubbele terrasdeuren met zij- en bovenlichten met roedeverdeling. In tweede laag bevinden zich gelijke deuren achter een houten balkonhek. De voorgevel van het linkerpand heeft orginele kozijnen zonder roedeverdeling. Op de hoek met de zijgevel bevindt zich een RISALEREND VOLUME. Deze heeft in de smalle ZIJGEVELS een venster per laag. De VOORGEVEL van de RISALIET heeft in de eerste laag een driedelige erker onder half zinken schilddak en in tweede laag een driedelig venster. De ZIJGEVEL van het hoofdvolume naast de hoekrisaliet een entree. Bij het pand nr.15 onder een grote strek en bij pand nr.59 onder een houten luifel, waarboven decoratief metselwerk. De entree heeft een originele houten deur met twee bakstenen treden, waarboven een badkamervenster met roedeverdeling met twee roze ruitjes voor ventilatie. Het bovenlicht ligt onder een strek. Het achterste deel van de gevel springt uit. In de eerste laag bevinden zich drie vensters, waarvan twee onder een kunststeen en een dubbele onder een strek. In de tweede laag bevinden zich drie vensters met roze bovenlichten en een keukendeur met bovenlicht onder latei. Bij het linkerpand ligt de keukendeur achter de garage. In de ACHTERGEVEL bevinden zich dubbele tuindeuren voor een terras met baksteen borstwering en vijf treden. Het terras heeft rode tegels en baksteenrand. De deuren hebben geen roedeverdeling, de vensters wel. De STRUCTUUR VAN HET INTERIEUR van het pand Caumerdalschestraat 15 is in zeer hoge mate gaaf. WAARDEVOLLE INTERIEURONDERDELEN zijn onder meer de orginele schuifdeuren met geslepen glas, de paneeldeuren in decoratieve lijsten en het trappenhuis met kolom met bol en leuning op spijlen.

De STRUCTUUR VAN HET INTERIEUR van het pand Caumerbeeklaan 59 is in redelijke mate in tact. WAARDEVOLLE INTERIEURONDERDELEN zijn tussendeur met glaspanelen, houten paneeldeuren in decoratieve lijsten en het trappenhuis met kolom en leuning op spijlen.

Waardering

Dit dubbel bezit architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het oeuvre van architect Jan Stuyt, verder vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de samenhang tussen exterieur en interieur. Binnen de hiërarchische woonhuisarchitectuur van Jan Stuyt ten behoeve van het personeel van de Limburgse mijnen vormt dit dubbel landhuis een prominent voorbeeld. Dit dubbel landhuis bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van de villa- en landhuisbebouwing aan de Caumerbeeklaan, Caumerdalschestraat, Molenberglaan en een gedeelte van de Akerstraat dat als geheel van belang is voor de ontwikkeling en het aanzien van dit deel van Heerlen. Tenslotte is dit landhuis van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van exterieur en grote delen van het interieur, mede in relatie tot de visuele gaafheid van de directe omgeving.

Stuyt, J. ; Limburg