Heerlen G 2968
Caumerbeeklaan 80, 6416 GB te Heerlen

Inleiding

In 1919 naar een ontwerp van architect F. Peutz te Heerlen gebouwd LANDHUIS. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch met invloed van diverse stijlelementen. Het landhuis werd gebouwd in opdracht van notaris Wijnands.

Dit kleine landhuis is het eerste gerealiseerde werk van architect F. Peutz. Uitgaande van een zeer eenvoudig basisschema voor de plattegrond is een grote verscheidenheid aan stijlfragmenten, materiaalsoorten, kleur en plastiek toegepast.

Omschrijving

Het vrijstaand landhuis telt twee bouwlagen onder een zadeldak met Tuiles du Nord. Diverse dakkapellen. De toegepaste bouwmaterialen zijn baksteen, kunststeen en hout.

Gevels wit gepleisterd. Rechthoekige houten vensters en deuren deels met roedeverdeling.

FRONTGEVEL uitlopend in een topgevel met overhellend dakoverstek. In de eerste bouwlaag over de gehele gevelbreedte een terrasluifel rustend op een viertal Dorische zuilen. Terras met toegangstrap met zes treden. Onder het terras een inpandige garage met ingang in de linkerzijgevel. Op de terrasluifel een balkon met balustrade. Balustrade afgedekt met een rij dakpannen. Balkondeuren met houten luiken. In topgevel frontgevel houten beschot en een klein erkerachtig venster rustend op een houten console.

Aan de RECHTERZIJGEVEL een uitbouw in een bouwlaag met schilddak met pannen. In de frontgevel van de uitbouw de entree met authentieke rechthoekige houten deur met hierin een ovaal paneel. Toegangstrapje met zes treden, met aan rechterzijde een laag baksteen muurtje. In de rechterzijgevel van de uitbouw een rechthoekige houten deur. Boven de uitbouw in de tweede bouwlaag van de rechterzijgevel een brede dakkapel met lessenaarsdak. Aan de linkerzijde van deze dakkapel een kleine dakkapel met dak met wolfseind.

Asymmetrische indeling ACHTERGEVEL. In de eerste bouwlaag aan de rechterzijde dubbele terrasdeur met houten luiken en met zijlichten met houten luiken. Terras met lage zijmuurtjes en met zes toegangstreden in hardsteen. In linkerdeel van de eerste bouwlaag een rechthoekig houten venster met zesruits roedeverdeling en houten luiken. Links van dit venster een klein rechthoekig venstertje. In de tweede bouwlaag achtergevel twee rechthoekige houten vensters met houten luiken. Achtergevel uitlopend in een topgevel met houten beschot met hierin een erkerachtig venster rustend op een houten console. Dak met overstek en klein wolfsdak. Dak aan linkerzijde doorlopend boven uitbouw.

LINKERZIJGEVEL in de eerste bouwlaag aan de rechterzijde een rechthoekige erker onder lessenaarsdak. Erkervensters met roedeverdeling en houten luiken. In linkerdeel van eerste bouwlaag twee rechthoekige houten vensters met een houten luik.

In de tweede bouwlaag in het rechter geveldeel drie horizontaal geplaatste smalle vensters met aan benedenzijde een lessenaarsdakje. In het linker geveldeel twee rechthoekige houten vensters.

Linkerzijgevel uitlopend in een asymmetrische topgevel met houten beschot met hierin twee rechthoekige vensters waarvan het linker venster op een houten console rust.

Van het INTERIEUR is onder meer het volgende van belang.

In de hal een authentieke houten trap met hoofdbaluster met bolbekroning, houten handlijst en gedraaide spijlen. Trap doorlopend tot de zolderverdieping. Authentieke houten paneeldeuren. In de voormalige salon een haardlijst in zwarte, witte en roze gewolkte marmer en een stenen schoorsteenmantel. Vensteromkasting in klassieke trant. Plafond met decoratief stucwerk in bladmotief. In de woonkamer een monumentale haardomlijsting in rode en grijze gewolkte marmer en deels rustend op twee grote marmeren zuilen. Open verbinding tussen woonkamer en eetkamer met een rijk geornamenteerde houten omlijsting in klassieke trant.

In de voormalige eetkamer een hardstenen haardlijst geornamenteerd met fruit- en planten motieven. Balkenplafond met centraal een houten paneel met decoratief houtsnijwerk.

In de tweede bouwlaag op de overloop van de trap een nis met hierin een houten zitbank.

In het voormalig boudoir de wanden voorzien van een textielbespanning; plafond met decoratief stucwerk; houten haardomlijsting.

Waardering

Het landhuis aan de Caumerbeeklaan bezit architectuurhistorische waarde als eerste gerealiseerde ontwerp in het oeuvre van architect Frits Peutz, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek, en wegens de bijzondere samenhang tussen exterieur en delen van het interieur. Het ontwerp is tevens stilistisch opmerkelijk.

Het landhuis bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van de villa- en landhuisbebouwing aan de Caumerbeeklaan, Caumerdalschestraat en Molenberglaan die als geheel van belang is voor de ontwikkeling en het aanzien van dit deel van Heerlen.

Het landhuis is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van exterieur en een groot deel van het interieur en de architectuurhistorische zeldzaamheid.

Peutz, F.P.J. ; Limburg