Heerlen G 5736
Sint Franciscusweg 69, 6416 EV te Heerlen

Inleiding

VILLA, genaamd villa Francisca, is gebouwd in de stijl van het Traditionalisme met invloed van de Amsterdamse School in 1921 in opdracht van dhr.ir. H.M. Noordhoorn Boelen naar ontwerp van architect ir. A. Boeken te Amsterdam. De villa maakt onderdeel uit van het villapark Molenberg. De schoorsteen is vervangen, de bloembak rechts naast de woning en een deel van de tuinmuur zijn gesloopt. In het portiek van de entree is omstreeks 1990 een glas-in-loodvenster geplaatst en verder rolluiken.

UITGESLOTEN VAN BESCHERMING zijn de rolluiken, het glas-in-loodvenster bij de entree en de deur van het schuurtje.

Omschrijving\t

De VILLA heeft een veelhoekige plattegrond in twee bouwlagen gelegen onder een rieten dak van twee in elkaar geschoven wolfsdaken. De gevels hebben een optrek in baksteen in Vlaams verband met een donkere plint met rollaag. In de vensters bevinden zich houten deuren en vensters met roedeverdeling in verschillende vormen en baksteen dorpels. De VOORGEVEL heeft links een risaliet van één laag onder een dak en rechts twee lagen en een topgevel. In het rechter geveldeel boven een plint en een bloembak bevindt zich een driedelig venster onder een latei met de geschilderde naam "Villa Francisca". De rechter stijl heeft decoratief houtsnijwerk. In de tweede laag bevinden zich een vierdelig venster en onder het wolfseind een tweedelig venster met twee brede stijlen en driehoekige zijlichten. Links bevinden zich een klein keldervenster in de plint en een vierdelig venster in een brede lijst met horizontale roedeverdeling ter plaatse van het trappenhuis. Links is een risalerend volume met hoge, naar links doorlopende plint met vier rechthoekige vensters in L-vorm met roedeverdeling. De verdiept gelegen entree heeft een orginele houten voordeur met panelen en een venster met V-vormige roedeverdeling en een afdak op consoles. Het bordes heeft een zwart-witte tegelvloer en een kunststeen dorpel. De console en de buitenste stijlen van het kozijn hebben decoratief houtsnijwerk. De LINKERZIJGEVEL heeft rechts een hoge plint en vier vensters als voor, met rechts houtsnijwerk. Het V-vormig toiletraam heeft verticale roedes en het rechthoekige keukenraam heeft een bovenlicht en een latei. In de tweede bouwlaag bevinden zich een rechthoekig venster en een vierdelig vensters met figuurglas. Op het wolfseind bevindt zich een kleine dakkapel met gebogen dak. De ACHTERGEVEL heeft rechts een terugliggend volume met een venster met bovenlicht en een rolluik, en een baksteen uitstulping. Erboven bevindt zich een klein venster en er staat een hoge schoorsteen op het dak. De RECHTERZIJGEVEL VAN DE RISALIET heeft een houten keukendeur met een bovenlicht en drie vensters met rolluik. De gevel van de risaliet heeft twee lagen met een topgevel met wolfseind. In de eerste laag bevinden zich twee grote vensters met roedeverdeling en recente rolluiken, en twee brede stijlen met houtsnijwerk. Links ligt een verdiept gelegen houten tuindeur met roedeverdeling naast een muurtje met houten consoles met houtsnijwerk. In de RECHTERZIJGEVEL bevinden zich twee vensters met gekleurd glas-in-lood, waartussen zich een steunbeer bevindt. Links liggen twee vensters boven de verwijderde bloembak, de gevel is aangesmeerd. Het dak is naar rechts oplopend.

Het SCHUURTJE heeft een optrek in Vlaams verband met een donkere plint met rollaag gelegen onder een rieten zadeldak. Er is een V-vormig venster in de topgevel. In de zijgevel bevindt met een recente deur en twee vensters.

De STRUCTUUR VAN HET INTERIEUR is in zeer hoge mate gaaf. WAARDEVOLLE INTERIEURONDERDELEN zijn onder meer het trappenhuis, de orginele paneeldeuren in decoratieve lijsten, de driekantige schoorsteen met houten betimmering en de marmeren haardlijst.

Waardering

De architectuurhistorische waarde van Villa Francisca wordt bepaald door het bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur, net name in Limburg en voor het oeuvre van architect ir. A. Boeken. Het pand is van belang wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het materiaalgebruik en de ornamentiek en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Mede vanwege de situering in het Molenbergpark, verbonden met de uitbreiding van stad, is de villa van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad Heerlen. Verder is het pand van algemeen belang vanwege de de architonische gaafheid van het exterieur en interieur, mede in relatie tot de directe omgeving en kent het pand een bovenregionale architectuurhistorische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Villa

Boeken, A. ; Limburg