Heerlen D 8862
Geleenstraat 55, 6411 HR te Heerlen

Inleiding

WINKELWOONHUIS gebouwd rond 1900 in Neo-Gotische stijl naar ontwerp van architect Jos. Seelen te Heerlen. Het pand is een tussenpand in de Geleenstraat te Heerlen. In 1936 is het pand door Jozef en Jos Seelen gedeeltelijk verbouwd tot winkel, waarvoor de vloer is verlaagd. Omstreeks 1990 is achter het pand het kavel volgebouwd met een volume van een laag onder een plat dak. Het pand is in 1993 geheel gerenoveerd en gerestaureerd. Waarbij onder meer de gevel is gezandstraald en geïmpregneerd en er zijn nieuwe luiken geplaatst en leien gelegd.

UITGESLOTEN VAN BESCHERMING is de winkelpui in de voorgevel van omstreeks 1985, het volume van één laag achter de oorspronkelijke woning en de serre, de dakkapel en het dakraam aan de achterzijde van de woning.

Omschrijving

Het WINKELWOONHUIS heeft een rechthoekige plattegrond in twee bouwlagen onder een afgeplat zadeldak met leien in schubdekking. De VOORGEVEL is asymmetrisch van opbouw en heeft een optrek in kruisverband met opgelegde, gesneden voeg en een geprofileerde natuursteen plint. In de gevel bevinden zich rechthoekige houten vensters en deuren in hardstenen omlijstingen. De vensters hebben bovenlichten met ruitvormig glas-in-lood. De gevel heeft links een iets risalerend volume met in de eerste laag een recente winkelpui. De risaliet wordt aan weerzijden begrensd door natuursteen. Rechts naast de risaliet bevindt zich de entree met orginele paneeldeur met gothisch paneel en glas-in-lood raam met smeedijzeren rooster. Het bovenlicht bevindt zich in een hardstenen ezelsrugbooglijst met drie rondboogvensters met glas-in-lood, hogels en een kruisbloem. Boven de winkelpui bevinden zich drie glas-in-loodvensters in hardstenen lijst, dit is het bovenlicht van het oorspronkelijke venster. In de tweede laag van de risaliet is een balkon van hardsteen op versierde consoles. De balustrade heeft een versiering van driepasboog. Achter het balkon bevinden zich de orginele balkondeuren met bovenlicht en luiken van omstreeks 1990. Rechts hiervan ligt een venster met bovenlicht. De risaliet wordt beëindigd door een topgevel, deze zijn van elkaar gescheiden door een waterlijst. In de topgevel bevindt zich een kruiskozijn met luiken en een natuursteen ornament. De topgevel is bekleed met hogels en een kruisbloem. Rechts op het dak is een kleine houten dakkapel met beschot, gelegen onder een zadeldak met nokpion. De ACHTERGEVEL heeft een optrek in kruisverband met kozijnen van omstreeks 1990. In de eerste laag bevindt zich een volume uit omstreeks 1990 tegen de oorspronkelijke gevel en tegen de tweede laag is omstreeks 1990 een serre gebouwd. Op het achterdakvlak bevindt zich een grote recente dakkapel en een recent dakraam. De structuur van het INTERIEUR is in tact. Waardevolle interieuronderdelen zijn onder meer de hal met lambrisering, fraai trappenhuis en houten klapdeuren in rondboog en de stucornamenten aan plafond.

Waardering

De architectuurhistorische waarde van het winkel-woonhuis wordt bepaald door het bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur met name in Limburg en voor het oeuvre van architect J. Seelen. Het pand is van belang wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de ornamentiek. Het pand is verder van belang wegens de architectonische gaafheid van de voorgevel. Het pand is van algemeen belang wegens de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheidheid.

restauratie

Seelen, J. ; Limburg