Heerlen D 9235
Honigmannstraat 59, 6411 LK te Heerlen

Inleiding

STADSVILLA genaamd villa Duysens naar de opdrachtgever dokter-apotheker Duysens. Het pand is halfvrijstaand en is gelegen op de hoek van de straatwand van de Honigmanstraat. Het is gebouwd in 1919 in Traditionele stijl als woon- en praktijkruimte naar ontwerp van architect J. Stuyt. Recent is tussen de voor- en achterkamer een wand geplaatst en het plafond verlaagd. UITGESLOTEN VAN BESCHERMING zijn de tussenwand en het verlaagd plafond.

Omschrijving

De halfvrijstaande STADSVILLA heeft een L-vormige plattegrond in twee bouwlagen, waarvan de voorbouw gelegen onder een schilddak met leien en de achterbouw onder een plat dak. De gevels hebben een optrek in rode baksteen, metselwerk in kruisverband, een plint met gedeeltelijk hardsteen. Verder een gestucte bovenfries en goot op houten klossen. In de gevel bevinden zich rechthoekige houten deuren en kozijnen met dubbele vensters met bovenlichten, onder meer met ruitvormige roedeverdeling.

De VOORGEVEL van drie traveeën heeft een symmetrische indeling, waarvan de middenrisaliet met entree en balkon. Verder twee traveeën met kozijnen in een iets verdiept gelegen geveldeel. De gevel heeft een verticale blok- en muizetanddecoratie gelegen op en naast lisenen. De vensters in de eerste laag en de dubbele balkondeur liggen in een rondboog nis met in het vulstuk een wit vlak met witte en zwarte blokken in ruitvorm. De verdiept gelegen entree heeft een hardsteen omlijsting, een originele houten deur met bovenlicht en drie natuursteen treden. Het balkon rust op consoles en heeft hardsteen kolommen met 'stuiter' waartussen een smeedijzeren geruit hekwerk met bloemen. Op het dak staan twee dakkapellen met vensters met roedes, gelegen onder halve schilddaken met nokpion en twee grote nokschoorstenen met decoratief metselwerk aan voorzijde. De centrale risaliet is hoger gelegen en heeft een half schilddak met nokpion. De RECHTERZIJGEVEL heeft drie traveeën, waarvan de twee linker met kozijnen in verdiept gelegen geveldeel en in de eerste bouwlaag in rondbooglijst. De vensters liggen tussen lisenen met decoratief metselwerk. In de derde travee bevindt zich een entree met houten deur met centrale knop, zijlichten onder strek en drie natuursteen treden. Boven de entree bevinden zich twee hoge trappenhuisvensters met glas-in-lood met letters EAD en ..L. Op het dakvlak bevinden zich twee dakkapellen als voor. De RECHTERZIJGEVEL van de ACHTERBOUW is lager en gelegen onder het platte dak met lage schoorsteen. In de gevel bevinden zich twee traveeën met vensters met kruisvormige roedeverdeling, in eerste laag met een bovenlicht. De vensters hebben een baksteen dorpel en een strek. De ACHTERGEVEL van het hoofdvolume heeft rechts een risaliet en in de eerste bouwlaag dubbele tuin- en balkondeuren met zijlichten en bovenlichten met roedeverdeling in ruitmotief. Links naast de risaliet bevinden zich twee kleine vensters. Op het dak staan drie dakkapellen.

De STRUCTUUR VAN HET INTERIEUR is zeer gaaf. WAARDEVOLLE INTERIEURONDERDELEN zijn onder meer de diverse marmeren haardlijsten, het orginele trappenhuis met gedraaide spijlen, de grote gangboog, de tussendeur bij hoofdentree met geslepen glas met slang en lepel van dokter.

Waardering

De stadsvilla bezit cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een woon- en praktijkruimte voor huisarts-apotheker gebouwd in het Interbellum in het centrum van Heerlen. De architectuurhistorische waarde van het pand worden bepaald door het bijzonder belang van het object voor het oeuvre van architect J. Stuyt, de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het materiaalgebruik, de ornamentiek en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De stadsvilla is onderdeel van een straatwand dat wegens de situering verbonden is met de uitbreiding van het centrum van Heerlen en het pand is tevens van bijzonder aanzien voor de stad. Het pand is van algemeen belang wegens de zeldzaamheid en de hoogwaardige architectonische gaafheid van zowel exterieur als interieur.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Praktijkwoning

Stuyt, J. ; Limburg