Heerlen R 7
Sittarderweg 143, 6412 CD te Heerlen
Sittarderweg 145, 6412 CD te Heerlen

Inleiding

Voormalig PATRONAATSGEBOUW gebouwd in 1920 naar een ontwerp van architect Jos Wielders uit Sittard. De bouwstijl is traditionalistisch met invloeden van Amsterdamse School. Van het oorspronkelijke plan werd een gedeelte niet uitgevoerd. Aan de rechterzijde van de ingangspartij was eenzelfde volume gepland als aan de linkerzijde tot stand kwam.

De diverse aan- en bijbouwen aan de achterzijde van het pand zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Vrijstaand pand op een rechthoekige plattegrond in lengterichting. Het pand telt twee bouwlagen onder een plat dak.

Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen; metselwerk in kruisverband. Plint met verticaal metselwerk. Rechthoekige houten deuren en vensters. Bovenlichten met roedeverdeling. Afgeronde en afgeschuinde hoeken.

FRONTGEVEL asymmetrisch ingedeeld. In het rechterdeel van de frontgevel de ingangspartij in een uitgebouwd geveldeel. Dit geveldeel telt een bouwlaag en wordt afgedekt met een plat dak. Dubbele deur iets terugliggend, deze dateert van omstreeks 1980. Bovenlicht voorzien van een betimmering eveneens van omstreeks 1980. Op de dakrand een borstwering die ter hoogte van de deur is doorbroken en aan weerszijden wordt bekroond met een krulvormig hardstenen ornament. Uitgebouwd geveldeel met afgeschuinde hoeken met hierin rechthoekige vensters met bovenlichten.

Terugliggend geveldeel met in de eerste bouwlaag aan weerszijden van de uitgebouwde ingangspartij een hoog erkerachtig venster. In de tweede bouwlaag een horizontale reeks van zes vensters gescheiden door een kunststenen pilaster. Aan de bovenzijde van deze vensterreeks zes kleine metalen roostertjes. Dakrand met borstwering bekleed met bitumen. Linkerdeel frontgevel met in de eerste bouwlaag geheel links authentieke dubbele deur met spitsboogvormig bovenlicht met roedeverdeling. Aan de bovenzijde van dit bovenlicht een hoog smal erkerachtig glas-in-lood venster met roedeverdeling. Aan de rechterzijde van deur een groot rechthoekig venster met bovenlichten met roedeverdeling. In de tweede bouwlaag twee vensters met roedeverdeling. Blinde RECHTERZIJGEVEL. In het rechterdeel van de rechterzijgevel een uitbouw in twee bouwlagen met een plat dak. In deze uitbouw in de eerste bouwlaag een deur en een hoekvenster, en in de tweede bouwlaag een hoekvenster.

In de LINKERZIJGEVEL in de eerste bouwlaag vier rechthoekige vensters met bovenlichten. In de tweede bouwlaag een rechthoekig driedelig venster en twee kleine vierkante vensters.

ACHTERGEVEL geheel gecementeerd. Twee uitbouwen in twee bouwlagen met plat dak. Vensters en deuren in achtergevel van omstreeks 1980. Aan het rechterdeel van de achtergevel een aanbouw in een bouwlaag van omstreeks 1990. Structuur van het INTERIEUR is beperkt in tact.

Waardering

Het voormalig patronaatsgebouw is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, geestelijke en typologische ontwikkeling. Het gebouw bezit architectuurhistorische waarde vanwege zijn bijzonder belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur en als voorbeeld van het oeuvre van architect Jos Wielders. Ensemblewaarde ontleent het pand aan de situering aan de Sittarderweg in de onmiddellijke nabijheid van een kleine woninggroep en daarmee van belang voor het aanzien van dit deel van Heerlen. Het gebouw is tenslotte van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Cultureel centrum gebouwd als gemeenschapshuis

Traditionalisme met invloeden Amsterdamse School

Wielders, Jos. ; Limburg