Heerlen H 3214
Heerlen H 3213
Valkenburgerweg 167, 6419 AT te Heerlen

Inleiding

Vrijstaande VILLA gesitueerd in een parkachtige tuin. De villa werd gebouwd in 1913 naar een ontwerp van architect J.W. Hanrath uit Hilversum in opdracht van de heer W.W. Hooreman te Heerlen. De heer Hooreman was commercieel hoofddirecteur van de Oranje Nassaumijnen. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch met invloed van de Engelse landhuisstijl.

Omschrijving

Grote vrijstaande villa op een E-vormig grondplan in lengterichting. Het pand telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met schilddaken met leien in kruisdekking. Bakgoot van omstreeks 1990. Dakkapellen deels met segmentboogvormige frontons, deels met plat dak. Vier schoorstenen. Plint in blauw-grijze baksteen; optrek in rode baksteen. Plint met kleine hardstenen ornamenten. Metselwerk aan de benedenzijde van de vensters eerste bouwlaag eveneens in blauw-grijze baksteen. Metselwerk aan de benedenzijde van de vensters tweede bouwlaag iets vooruitspringend. Rechthoekige en rondboogvormige houten deuren. Rechthoekige, ronde en ovale houten vensters met roedeverdeling. Vensters deels voorzien van smeedijzeren traliewerk. Vensters en deuren met hardstenen dorpels.

Symmetrische indeling FRONTGEVEL. Hoekpartijen risaleren en hebben schilddak in dwarsrichting. In de eerste en tweede bouwlaag telkens twee vensters met houten luiken.

Middendeel frontgevel zwak risalerend met hierin de entree met deur onder houten luifel rustend op vier houten consoles. Aan weerszijden van de deur een venster voorzien van traliewerk. Deur met toegangstrapje met drie treden in hardsteen. Aan weerszijden van de deur een smeedijzeren leuning. Aan benedenzijde van venster rechts van de deur een hardstenen brievenbus. In de tweede bouwlaag drie vensters, en onder de dakrand een ovaal venster met stralenkrans-roedeverdeling.

In de terugliggende frontgeveldelen in elke bouwlaag een venster met bovenlicht. In frontgeveldakvlak in totaal vijf dakkapellen.

In het rechterdeel van de LINKERZIJGEVEL een uitbouw in een bouwlaag afgedekt met een schilddak met leien. In de frontgevel van de uitbouw een venster met bovenlichten. In de linkerzijgevel van de uitbouw een rondboogvomige houten deur met twee hardstenen toegangstreden. Aan weerszijden van de deur een rond houten venster met stralenkransvormige roedeverdeling en voorzien van traliewerk.

Aan het middendeel van de linkerzijgevel een brandtrap van omstreeks 1990. In de eerste bouwlaag een venster en in de tweede bouwlaag een dubbele balkondeur.

In het linkerdeel van de linkerzijgevel in de eerste bouwlaag een driezijdige erker met plat dak met hierop in de tweede bouwlaag een balkon met bakstenen balustrade met hierin kleine openingen en met een hardstenen afdekrand. Erker met drie vensters. Dubbele balkondeuren.

In het linkerzijgeveldakvlak in totaal drie dakvensters van omstreeks 1990 en twee dakkapellen.

ACHTERGEVEL met hoekpartijen die risaleren en worden afgedekt met schilddaken met leien. Elk dakvlak met een dakkapel met segmentboogvormig fronton. In de eerste bouwlaag van elk vooruitspringend geveldeel twee dubbele terrasdeuren. In de tweede bouwlaag van elk geveldeel twee vensters. Over de gehele breedte van het terugliggende achtergeveldeel een terras onder een houten luifel rustend op twee pilasters in baksteen met hardstenen ornamenten. Bakstenen terrasmuurtjes met hardstenen afdekking. Op de luifel een balkon met houten balustrade met kleine ronde kolommen. In de eerste bouwlaag een dubbele terrasdeur met aan weerszijden een venster met houten luiken. Op het balkon drie dubbele balkondeuren met houten luiken. Dakvlak met drie dakkapellen. In het linker- en rechterdeel van de RECHTERZIJGEVEL een driezijdige erker met plat dak met hierop in de tweede bouwlaag een balkon met baksteen balustrade met hierin kleine openingen en met een hardstenen afdeklaag. Dubbele balkondeuren met houten luiken. In de tweede bouwlaag rechterzijgevel twee vensters met houten luiken. In het rechterzijgeveldakvlak een dakkapel met segmentboogvormig fronton.

Van het INTERIEUR is onder meer het volgende van belang. Authentieke interieurindeling vrijwel in tact. Tussen kleine voorhal en centrale hal paneeldeur met venster met roedeverdeling. Centrale hal met hoge lambrizering. Grote schouw met houten schoorsteenmantel en met haardlijst bekleedt met keramische tegeltjes. Authentieke houten paneeldeuren. Deuren en terrasdeuren met houten lijst. Oorspronkelijke wand tussen voormalige salon en woonkamer verwijderd en vervangen door wand van omstreeks 1990; deur tussen voormalige keuken en dienkamer dichtgezet.

Brede houten trap met hoofdbaluster met bolbekroning en leuning met houten spijlen. Op overloop trap twee balusters met bolbekroning. Voormalige bibliotheek op eerste verdieping met authentiek interieur: wandhoge boekenkasten in eikenhout met kastdeuren met glaspaneeltjes en pilasters met cannelures en kleine kapitelen; schouw met houten schoorsteenmantel en marmeren haardlijst; balkenplafond met houten koven.

De villa heeft aan de voorzijde in de tuin een boogvormig toegangspad met hierlangs enkele solitairen.

Waardering

De villa Zomerweelde bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling.

De villa bezit architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het oeuvre van architect J.W. Hanrath., wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.

De villa bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van de villa- en landhuisbebouwing aan de Valkenburgerweg die als geheel van belang is voor de ontwikkeling en het aanzien van dit deel van Heerlen.

De villa is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van exterieur en een groot deel van het interieur en de architectuurhistorische zeldzaamheid.\t

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Direkteurswoning Directievilla Oranje Nassau-mijnen

Invloed Engelse landhuisstijl

Hanrath, J.W. ; Limburg