Heerlen D 4861
Wilhelminaplein 16, 6411 KW te Heerlen
Wilhelminaplein 18, 6411 KW te Heerlen
Wilhelminaplein 17, 6411 KW te Heerlen

Inleiding

Het HOTEL, tegenwoordig het Golden Tulip Hotel genaamd is gelegen aan het Wilhelminaplein. Het hotel is gebouwd in 1920 als Hotel, Café, Restaurant met Sociëteit en filiaal van de Z.N. Handelsbank te Heerlen. Het ontwerp in stijl van het Traditionalisme met invloeden van het Expressionisme is van de architecten Pauw en Hardeveld uit Amsterdam. De gevel van de vierde bouwlaag is naar voren geplaatst, waarin stalen kozijnen zijn geplaatst. De voorgevel is wit geschilderd en voor de souterrain-entree in de achtergevel is een klein volume geplaatst. VAN BESCHERMING UITGESLOTEN is het schilderwerk van de baksteen voorgevel en de volume van één laag tegen de achtergevel.

Omschrijving

Het HOTEL heeft een rechthoekige plattegrond in een bouwlaag, waarboven een I-vormige plattegrond in drie lagen. Beide gelegen onder een plat dak. Het pand is geheel onderkelderd. De gevels hebben een optrek van baksteen metselwerk in Vlaams verband. In de gevels bevinden zich rechthoekige enkele en driedelige houten vensters met bovenlicht onder een latei en driedelige stalen vensters onder een rollaag. Verder rondboogvormige deuren.

De VOORGEVEL is symmetrisch van opbouw en bestaat uit zeven traveeën. De gevel was oorspronkelijk niet wit geschilderd. In de eerste drie bouwlagen bevinden zich houten en in het vierde stalen kozijnen. De vensters van het tweede en zesde travee van de eerste drie lagen zijn omgeven door vierkante pijlers onder een latei. Tussen de zijlichten van de omgeven vensters bevinden zich smallere betonkolommen tot onder de latei. De kolommen worden beëindigd door geprofileerde baksteen. Geprofileerde plint. In de eerste laag bevindt zich van links naar rechts een entree in rondboogvormige lijst in een geprofileerd en in hoogte variërend gevelvlak met gevlochten metselwerk afgedekt door kunststeen. De entree heeft een houten rondboogvormige deur omgeven door een rij boven- en zijlichten. Rechts hiervan bevindt zich een kozijn tussen de kolommen, een rondboogvormig venster, een grote rondboogportiek met hoofdentree en rondboog entreedeur. Deze drie rondbogen zijn gelegen in een geprofileerd en in hoogte variërend gevelvlak met gevlochten metselwerk afgedekt door kunststeen. De vijfde travee van links heeft een rechthoekig venster gelegen tussen de kolommen, rechts hiervan bevindt zich een rondboogvormig venster. In de tweede bouwlaag bevinden zich hoofdzakelijk vierkante vensters zonder bovenlicht. Boven de geprofileerde gevel met de centrale entree bevinden zich drie vensters, waarvan de middelste laag en breed is en is gelegen tussen lisenen afgedekt door een luifel. In de derde bouwlaag bevinden zich hoofdzakelijk driedelige vensters met bovenlicht. In het eerste en laatste entree zijn dit enkele vensters. De vensters in de vierde laag hebben dezelfde verdeling, maar geen bovenlicht.

De ZIJGEVELS van de eerste bouwlaag liggen tegen andere bebouwing. De gevels in de tweede tot vierde laag liggen terug, alleen de rechterzijgevel is te bezichtigen. In de derde bouwlaag van de RECHTERZIJGEVEL bevinden zich tweedelige vensters met bovenlichten beide met roedeverdeling en in de vierde bouwlaag bevinden zich tweedelige vensters. Boven de vensters in de derde en onder de vensters in de vierde laag is een profilering aangebracht. Tegen het midden van deze gevel staat een rechthoekig volume. De gevel van dit volume is symmetrisch van opbouw en heeft centraal een uitspringend geveldeel met daarin rechthoekige houten vensters met gekleurd glas-in-lood. Ook deze gevel heeft een baksteen profilering. Op dit volume staat een kleiner volume voor de lift. Het is bekleed met natuursteen en heeft geprofileerde, horizontale banden en blokken.

De ACHTERGEVEL heeft rood-bruine optrek met een rode plint met mergel afdekrand. Net als de voorgevel heeft de achtergevel vier bouwlagen, waarvan de eerste drie met houten en de bovenste met stalen kozijnen. De gevel bestaat uit acht traveeën waarvan de vensters in de derde en achtste travee van links zich bevinden tussen kolommen onder een latei. Tussen de zijlichten van de omgeven vensters bevinden zich smallere betonkolommen tot onder de latei. De kolommen worden beëindigd door geprofileerde baksteen. Tussen de overige traveeën staat baksteen kolommen met kunststeen afdekking. De twee linker traveeën behoren tot het woonhuis. De eerste laag heeft van links naar rechts een rondboogdeur via twee treden en een rechthoekig venster. In de volgende zes traveeën bevinden zich dubbele deuren en hoge vensters over twee bouwlagen, beide met zijlichten. Deze deuren zijn gelegen achter een baksteen borstwering van een verhoogd terras. De achtergevel staat op een naar rechts oplopend terrein, hier bevindt zich een trap naar de kelder en geheel rechts is een nieuwe portaal gebouwd voor de oude entree. In de derde bouwlaag bevinden zich driedelige vensters met bovenlichten. In de vierde bouwlaag bevinden zich stalen kozijnen van omstreeks 1990 en de rechter travee is een balkon met bakstenen borstwering. De STRUCTUUR VAN HET INTERIEUR van het hotel is in hoge mate gaaf bewaard gebleven. Vanaf de centraal gelegen entree loopt over de volle lengte van het pand een gang met aan weerszijden ruimten. De kelderverdieping omvatte de kluis van de bank, de biljartkamer, nu de Raetskelder genaamd en de voormalige keuken met opslagruimten. In de eerste bouwlaag loopt de gang vanaf de entree door een ronde vestibule naar een vierkante hal met lift en trappenhuis en eindigt loodrecht op de eetzaal. Aan weerszijden van de gang bevinden zich de voormalige bank, het huidige café Max en de huidige keuken. De tweede bouwlaag is een lage tussenverdieping met gang en hoofdzakelijk vides om de genoemde ruimtes. Op de derde en vierde bouwlagen bevinden zich de hotelkamers, hoofdzakelijk gelegen aan weerszijden van de gang. Rechts naast de eetzaal bevond zich een kantoorruimte met aparte ingang en daarboven een woongedeelte. WAARDEVOLLE INTERIEURONDERDELEN zijn onder meer de ronde erker met gekleurd glas-in-lood, de originele granitovloer in rood, zwart en wit en de glas-in-loodvensters in de gang en hal, de betonkolommen met ornamentering bovenom de kolom onder meer in het café, en de lambrisering in het voormalige bankgedeelte.

Waardering

Het hotel bezit cultuurhistorische waarde en algemeen belang vanwege de functiecombinatie van ondermeer hotel, bank en sociëteit hetgeen stilistisch en typologisch betekenis heeft. De architectuurhistorische waarde wordt bepaald door het bijzonder belang van het geheel voor het oeuvre van architect Hardeveld, de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de ornamentiek. Wegens de situering aan het Wilhelminaplein is het pand verbonden aan de ontwikkeling van Heerlen en het aanzien van de stad. Verder is het hotel van belang wegens de redelijk hoge mate van architectonisch gaafheid van exterieur en interieur en is functioneel zeldzaam.

Het hotel is tenslotte van algemeen belang wegens de cultuurhistorische en architectuurhistorische zeldzaamheid.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Hotel-café-restaurant

Hardeveld van, J.M. ; Limburg