Heerlen K 5204
Bekkerveld 1, 6417 CL te Heerlen

Inleiding

KWEEKSCHOOL markant gesitueerd aan het Bekkerveld. De school werd in 1929 gebouwd naar een ontwerp van architect F.P.J. Peutz. De toegepaste bouwstijl is het Academisch Traditionalisme. De aanbouwen aan de achtergevel van omstreeks 1980 zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Voormalige KWEEKSCHOOL met een rechthoekig grondplan in lengterichting. Het pand telt drie bouwlagen plus souterrain en wordt afgedekt met een zwak hellend zadeldak met Hollandse pannen. Dak met overstek.

Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen. Metselwerk in kruisverband. Kunststeen. Alle stalen vensters zijn vervangen door kunststof kozijnen. Rechthoekige houten deuren van omstreeks 1980.

Asymmetrische indeling frontgevel. In middendeel frontgevel de geaccentueerde entreepartij: uitbouw in een bouwlaag met plat dak; verzwaarde luifelachtige latei; aan weerszijden op het platte dak een kunststenen sculptuur. Dubbele toegangsdeur met aan weerszijden een venster. Hoekpartijen iets vooruitspringend. Brede toegangstrap.

In de frontgevel achter de ingangspartij in de tweede bouwlaag hoge halvensters. Overige vensters frontgevel van verschillend formaat. De raampartijen zijn afhankelijk van de functie van de achterliggende ruimten: regelmatig in de derde bouwlaag (voormalige slaapzaal); groter dan andere in de tweede bouwlaag (tekenlokaal); onregelmatig van positie (trappenhuizen). Kleine souterrainvensters. Hoekpartijen frontgevel geaccentueerd door horizontale en verticale richels.

In linkerdeel frontgevel een uitbouw in twee deels drie bouwlagen met plat dak met kunststeen latei. Geveldeel uitlopend in een doorlopend geveldeel met plat dak. In deze uitbouw bevindt zich het trappenhuis.

In het rechterdeel frontgevel een uitbouw in twee bouwlagen met een breedte van drie venstertraveeën. Enkele accenten in de vorm van verzwaarde lateien.

In de linkerzijgevel in de eerste bouwlaag een horizontale reeks vensters en in de derde bouwlaag drie vensters met aan de bovenzijde van het middelste venster de baksteen gemetseld in een kruisvorm. Aan het linkerdeel van de linkerzijgevel een uitgebouwd muurdeel tot op de hoogte van de derde bouwlaag en afgedekt met een plaat kunststeen.

In de rechterzijgevel in de eerste en tweede bouwlaag en in de topgevel een venster. Aan het rechterdeel van de rechterzijgevel een uitgebouwd muurdeel met kunststeen afdekking.

In het middendeel van de achtergevel een uitbouw in twee deels drie bouwlagen. In het middendeel van deze uitbouw in de tweede en derde bouwlaag de voormalige schoolkapel afgedekt met een zwak hellend schilddak. Kapelruimte met spitsboogvormige glas-in-lood vensters. Aan de rechterzijgevel van de kapelruimte een uitbouw in twee bouwlagen met plat dak, en een uitbouw in een bouwlaag met plat dak met hierop een torenachtig volume. In de gevel van het bouwdeel met twee bouwlagen drie dubbele deuren met hoge bovenlichten. De uitbouw in een bouwlaag vormt de verbinding met de naoorlogse schoolgebouwen aan de achterzijde.

Aan de linkerzijgevel van de kapelruimte uitbouwen in twee en een bouwlaag met platte daken. Aan deze gevelzijde een aanbouw in een bouwlaag van omstreeks 1980. Deze aanbouw is uitgesloten van bescherming. In het linkerdeel van de achtergevel een geprofileerd doorlopend schoorsteenkanaal. De structuur van het INTERIEUR is grotendeels intact. Van het interieur is onder meer het volgende van belang: gangvloeren met rode tegels met rondom een band in zwarte tegels; lambrizering in grijs geglazuurde tegels; trap met treden in zwarte natuursteen en smeedijzeren leuning beginnend met een krul. Kapelruimte met oxaal met houten balustrade; spitsboogvormige glas-in-lood vensters deels met vijfdelige tracering; aan de altaarzijde een grote spitsboog.

Aan de straatzijde een smeedijzeren hek op een laag bakstenen muurtje. Ter hoogte van het entreegebouw een poort met aan weerszijden een bakstenen kolom met bolbekroning.

Waardering

De voormalige kweekschool is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en typologische ontwikkeling. De school bezit architectuurhistorische waarde vanwege haar bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur, als voorbeeld van het oeuvre van architect F.P.J. Peutz en wegens de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het gebouw markeert in het oeuvre van de architect het breukvlak met de invloed van het Nieuwe Bouwen. De kweekschool van architect Peutz is het laatste en belangrijkste gebouw van deze architect dat als academisch traditionalistisch beschreven kan worden. Ensemblewaarde ontleent de school aan de bijzondere situering aan het Bekkerveld en daarmee van belang voor het aanzien van dit deel van Heerlen. De school is tenslotte van algemeen belang wegens de hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur en een groot deel van het interieur en de architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Katholieke school vml. Kweekschool

Traditionalisme met invloeden functionalisme

Peutz, F.P.J. ; Limburg