Heerlen G 5525
Caumerbeeklaan 70, 6416 GB te Heerlen

Inleiding

Vrijstaande VILLA gebouwd in 1918 in Traditionalistische stijl. De villa werd gebouwd naar een ontwerp van architect J. Stuyt in opdracht van Ir. Zoetmulder, inspecteur van de Volksgezondheid. De naoorlogse aanbouwen aan de rechterzijgevel zijn uitgesloten van bescherming.

De villa is gelegen binnen het potentiële stadsgezicht Molenberg en omgeving.

Omschrijving

Vrijstaande villa met rechthoekig grondplan in dwarsrichting. De villa telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een schilddak gedekt met riet. Houten dakoverstek met spantuiteinden. Vensters met houten kozijnen van recenter datum. Rechthoekige houten deuren. Bakstenen dorpelstenen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, wit gesaust.

FRONTGEVEL met plint en hoekaccenten in natuursteen. In de eerste bouwlaag in het linker geveldeel een driezijdige erker met plat dak met hierop een balkon met een metalen balustrade van recenter datum. Balkondeur met zij- en bovenlichten. In dakschild frontgevel twee halfronde dakkapellen met roedeverdeling.

Aan de RECHTERZIJGEVEL een uitbouw in een bouwlaag met hierin de entree. Rechthoekige houten voordeur onder een houten luifel. Frontgevel uitbouw in natuursteen. Uitbouw met plat dak met hierop een balkon met baksteen balustrade. Balkondeuren.

In de tweede bouwlaag rechterzijgevel aan bovenzijde van balkondeuren een dakkapelachtig hoog venster met glas in lood van recenter datum.

Asymmetrische indeling ACHTERGEVEL. In het rechterdeel van de achtergevel in de eerste bouwlaag een erker met plat dak met hierop een balkon met balustrade van omstreeks 1995. In de erker rechthoekige houten kozijnen van recenter datum. Balkondeuren en vensters eveneens van recenter datum.

In de eerste bouwlaag aan de linkerzijde van de erker een rechthoekig venster van recenter datum. Aan de achtergevel van de uitbouw rechterzijgevel diverse naoorlogse aanbouwen.

Plint achtergevel in natuursteen evenals de dorpelstenen in de eerste bouwlaag. Dorpelstenen tweede bouwlaag in baksteen.

In het dakschild van achtergevel twee halfronde dakkapellen met venster met roedeverdeling.

In het linkerdeel van de LINKERZIJGEVEL in de eerste bouwlaag een driezijdige erker. Deze erker werd in de na-oorlogse periode vergroot. In deze gevel tevens een rechthoekig venster van recenter datum.

In het dakschild van de linkerzijgevel een halfronde dakkapel met venster met roedeverdeling.

INTERIEURindeling grotendeels in tact.

Waardering

De villa aan de Caumerbeeklaan bezit architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het oeuvre van architect Jan Stuyt, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.

De villa bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van de villa- en landhuisbebouwing aan de Caumerbeeklaan, Caumerdalschestraat en Molenberglaan die als geheel van belang is voor de ontwikkeling en het aanzien van dit deel van Heerlen.

De villa is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van exterieur en een deel van het interieur en de architectuurhistorische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Villa

Stuyt, J. ; Limburg