Bolsward B 6989
Tegenover Snekerstraat 56, 8701 XE te Bolsward

Inleiding

De TUINMANSWONING, met invloeden van Chaletstijl en Vernieuwingsstijl, is gelegen aan de noordoostzijde van het Julianapark te Bolsward, dat in 1913 werd gerealiseerd naar ontwerp van de firma Wybren Krijns & Co uit Joure. De woning moet eveneens omstreeks 1913 zijn gebouwd (ontwerper onbekend) en maakt daarvan, door haar iets verhoogde ligging aan de rand van het park, stedenbouwkundig en functioneel deel uit. De voorgevel is op het park georinteerd. De lage aanbouw aan de achterzijde is van recente datum en valt derhalve buiten de bescherming.

Omschrijving

De woning is opgetrokken in donkerrode baksteen en wordt gedekt door een geknikt samengesteld dak onder een rode ongeglazuurde Hollandse pan. De forse windveer is onder de nok dichtgezet. Op het achterdakvlak staan twee gemetselde schoorstenen. De plattegrond van het huis is globaal L-vormig met aan de parkzijde rondom gemetselde bloembakken. Voor de voordeur ligt een twee treden tellende bordestrap. De voorgevel (aan de zuidzijde) bestaat uit een rechter deel met ingangspartij en een terugspringend linker gedeelte. Het rechter deel wordt ingedeeld door een voordeur met raam met dubbele lijst en een bovenlicht met aan weerszijden een raam met bovenlicht. In het terugspringend gedeelte zit één venster met bovenlicht en in het dakvlak erboven een dakkapel. Op de verdieping bevindt zich een fors houten balkon op sleutelstukken voorzien van een spijlenbalustrade. Een dubbele deur met daarboven een eenruit-venster verschaft toegang tot het balkon. De oostgevel heeft één dubbel raam met bovenlichten; in het dakvlak zit een dakkapel. Aan deze gevel grenst een bakstenen erfscheiding met geblokte lisenen, een rollaag als afdekking en een houten poort met een segmentboog. De westgevel heeft een dubbel venster met bovenlichten en een houten openslaande deur op de verdieping onder de nok. De noordgevel wordt op de begane grond voor een groot deel door de aanbouw aan het zicht onttrokken. In de top, met houten, strakke windveer, zitten drie T-vensters met drieruits-bovenlichten. Alle lateien van de deuren en vensters zijn van beton en hebben een versiering in Vernieuwingsstijl.

Waardering

De tuinmanswoning in het Julianapark te Bolsward is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de specifieke en nauw met het park verbonden functie;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat vanuit cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig oogpunt van algemeen belang is voor Bolsward;

- vanwege de toepassing van elementen uit de Chaletstijl en de Vernieuwingsstijl.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Tuinmanswoning(L)