Bolsward B 7932
Tegenover Snekerstraat 56, 8701 XE te Bolsward

Inleiding

De MUZIEKTENT gelegen in het Julianapark is gebouwd in 1922 naar een ontwerp van de toenmalige gemeente-architect J.P. Postma en ligt op een verhoogd terras centraal in het park. De tent die in de as van de hoofdingang ligt, grenst aan de noordelijke vijver en staat op een knooppunt van paden. Er is een rond 'plein' gecreëerd, omgeven door Italiaanse populieren en begrensd door een witte balustrade aan de vijverzijde. Via een houten brug die aan het 'plein' grenst wordt een verbinding gevormd met de Prof. dr. T. Brandsmalaan.

De muziektent is tegenwoordig in gebruik als volière en daartoe aangepast.

Omschrijving

De muziektent heeft een octagonale plattegrond en is gebouwd op een bakstenen basement met een rollaag. Een bakstenen trap van drie treden verschaft toegang tot het plateau. De trap wordt geflankeerd door twee concave muurdammen. Deze werden voorheen bekroond door betonnen bollen.

Op het basement staat de houten skeletconstructie; het geknikte achthoekige dak is gedekt met terracotta leien. De hoekkepers zijn met zink afgewerkt en het dak wordt bekroond door een pijnappel. De koepel is aan de binnenzijde met planken afgetimmerd. De balustrade is verwijderd. De oorspronkelijke vormgeving verwijst naar de Chaletstijl.

Waardering

De muziektent in het Julianapark te Bolsward uit 1922 is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- wegens de oorspronkelijke functie;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat vanuit cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig oogpunt van algemeen belang is voor Bolsward.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Muziektent

Postma, J.P. ; Drenthe