Bolsward B 7932
Tegenover Snekerstraat 56, 8701 XE te Bolsward

Inleiding

De EISMA-BANK is in 1936 tot stand gekomen naar een zeer sober ontwerp van de gemeente architect J. Postma ter ere van de familie Eisma. De Eisma's hebben een belangrijke rol gespeeld in het politieke, economische en sociale leven van Bolsward. Uit dank is de 'Stichting Eisma Bank' in het leven geroepen die de bank op 2 juli 1936 officieel aan de gemeente schonk. Het Julianapark, waarin de bank gelegen is, is mede tot stand gekomen door de inspanningen van de familie Eisma.

Omschrijving

De bank is opgetrokken in donkerrode baksteen met een betonnen plaat als zitting en twee betonnen afdekstenen op de kop van de armleuning. Het metselwerk is anderhalfsteens uitgevoerd. De rugleuning loopt vanuit de armleuningen trapsgewijs twee koppenlagen op. De leuningen worden begrensd door een halfsteens rollaag; centraal in de rugleuning is een steen met de inscriptie 'eisma bank'. Onder de betonnen zitting is een muurdam aangebracht die terug ligt ten opzichte van de armleuningen en die eveneens begrensd wordt door een rollaag.

De Eisma Bank is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als onderdeel van een groter geheel dat vanuit cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig oogpunt van algemeen belang is voor Bolsward;

- als bijzondere uitdrukking van het sociaal-economisch leven in Bolsward;

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het object.