Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512838
Complexnummer
512837 - Title
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82765/50
Kadastrale aanduiding
Grootegast L 2085
Hoofdstraat 13, 9861 AA te Grootegast

Omschrijving

Omschrijving

STOLPBOERDERIJ met in beide zijgevels twee krimpen, opgetrokken in een rood gesinterde baksteen op een trasraam van gesinterde klinkers. Het schilddak is aan de woonzijde gedekt met een bruin geglazuurde Romaanse pan en voorzien van een gemetselde schoorsteen en rechthoekige goot. De schuurzijde is gedekt met riet (deels met golfplaat erover) en voorzien van een uilenbord.

Het WOONGEDEELTE heeft een fries van verticaal gemetselde gele baksteen. In de voorgevel (noord) twee driezijdige erkers met aan elke zijde een raam met glas-in-lood bovenlicht, en een portiek met hoofdentree bestaande uit een paneeldeur met smal deurlicht tussen twee glas-in-lood zijlichten en een gemetselde stoep met twee betegelde (in rood en beige) treden. De portiek heeft aan weerszijden een in geel metselwerk opgetrokken ronde "pijler" op een ronde voet van gesinterde baksteen, en een natuurstenen gevelsteen: op de linker "anno 1934" en op de rechter "H.K. Luimstra, A. ter Veer". In het dakvlak een platte dakkapel met twee tweedelige ramen gescheiden door een beschot. In de oostgevel een venster met dubbel glas-in-lood bovenlicht; in de krimp een driedelig venster met glas-in-lood bovenlicht en een driedelig keldervenster met diefijzers onder een driesteens gesinterde rollaag. In de westgevel een venster met tweedelig glas-in-lood bovenlicht; in krimp een hoekraampartij (niet origineel), een venster met tweedelig glas-in-lood bovenlicht en een vernieuwde deur met glas-in-lood bovenlicht. Dwars op de westgevel een gemetselde muur met gesinterde rollaag en dekrand van gele baksteen en een houten deur.

Het SCHUURGEDEELTE heeft aan de achterzijde (zuid) een opgeklampte deur met vierruits bovenlicht en drieruits zijlicht; drie ijzeren achtruits schuurvensters met rollaag en een (vernieuwde) hoge schuifdeur. De westgevel heeft een vernieuwde goot op gemetselde klossen en tien houten schuurvensters (niet origineel) met rollaag en gemetselde onderdorpel en een later vergroot venster. In de oostgevel dubbele schuurdeuren en acht houten schuurvensters met rollaag en gemetselde onderdorpel.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de hal de tochtdeur met glas-in-lood deurlicht, tussen twee zijlichten met glas-in -lood; de houten wenteltrap met schotwerk van triplex platen gesierd met lijstwerk, en decoratieve trappaal.

Waardering

Stolpboerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarden

- als voorbeeld van een moderne stolpboerderij uit 1934

- vanwege de opvallende detaillering

- vanwege de functionele relatie met de stookhut

- vanwege de opvallende ligging aan de Hoofdstraat.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512837. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1934
1934
exact
verbouwing
1976
1976
exact
verbouw westelijke zijgevel

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stelp

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden