Grootegast L 2332
Kerkweg 2, 9862 TJ te Sebaldeburen

Inleiding

PASTORIE met aangebouwde BERGPLAATS bij de Nederlands-hervormde kerk uit 1807 (monumentnummer 18780). De pastorie is in 1934 gebouwd naar een ontwerp van architect K. Siekman Azn. uit Zuidhorn in Interbellum-architectuur. In 1970 is er een douche in gebouwd en in 1981 is de studeerkamer vergroot door het aangrenzende terras erbij te trekken. Tevens is toen bij de pastorie een vrijstaande garage gebouwd die wegens te geringe ouderdom buiten de bescherming valt. De verbouwingen hebben het aanzicht van het pand als geheel echter nauwelijks aangetast. Naast de pastorie staat een houten verenigingsgebouw uit de jaren dertig van deze eeuw, dat buiten de bescherming valt omdat het later is vergroot en verbouwd.

De pastorie is ruim gelegen op een grote kavel grond achter de Nederlands-hervormde kerk. In de tuin een aantal monumentale bomen, zoals een groene en een rode beuk en twee linden. Een beukenhaag met twee houten (vernieuwde) toegangshekken scheidt de tuin van de openbare weg en een sloot vormt de scheiding met het kerkterrein.

Omschrijving

PASTORIE opgetrokken in een geel-groene waalklinker op een trasraam van rood-bruine klinkers. Het wolfdak, gedekt met een zwart geglazuurde verbeterde Hollandse pan, heeft een houten overstek en twee hoge gemetselde schoorstenen.

De voorgevel (oost) heeft een driestrooksvenster met glas-in-lood (blank) bovenlichten; een driezijdige erker onder een gepleisterde betonnen luifel met aan de voorzijde een driestrooksvenster en aan de zijkanten een smal venster, alle met glas-in-lood bovenlicht (blank). Aan weerszijden van de erker een gemetselde bloembak. In de topgevel vlechtwerk en twee driedelige vensters met houten luiken.

In de noordgevel een H-venster met (blank) glas-in-lood bovenlicht en rollaag, en de hoofdentree, bestaande uit een gelakte paneeldeur met vijfruits deurlicht onder een bovenlicht met (blank) glas-in-lood. De entree bevindt zich in een overkapte portiek met overstek, gemetselde hoekpilaar in geel-groene baksteen op een gemetseld muurtje (roodbruine klinkers), een houten plafond en een gemetselde stoep met betegeld (rood-zwart) bordes.

Aan de zuidgevel een aangebouwde serre onder een plat dak met overstek, met aan de oostzijde een tweestrooksvenster en aan de zuidzijde een driestrooksvenster, beide met glas-in-lood bovenlichten. De serre gaat over in een later doorgetrokken deel (oorspronkelijk terras) met deur en twee vensters.

In de achtergevel (west) een H-venster met blank glas-in-lood bovenlicht en rollaag; in de topgevel een enkel en een dubbel staand venster, en twee staande gekleurde glas-in-lood vensters. Aan de achtergevel een uitgebouwd portaal met plat dak, waarin een houten deur met deurlicht, rollaag en gemetselde stoep, en een w.c. venster met rollaag.

Aan de achter- en noordgevel een aangebouwde BERGPLAATS onder een aangekapt schilddak met overstek, gedekt met een zwarte verbeterde Hollandse pan. In de zuidgevel een liggend, smal driedelig venster met rollaag; in de westgevel een smal tweedelig venster met rollaag; in de noordgevel een staand driedelig venster met rollaag, een houten deur met deurlicht, rollaag en gemetselde stoep, en een klein tweedelig venster met rollaag; in de oostgevel (in portiek) een staand venster met rollaag.

Alle vensters hebben bruine dorpelstenen als onderdorpel.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de hal de houten trap met aan de muurzijde een houten leuning en aan de andere zijde schotwerk van triplex met houten leuning en trappaal; de tochtdeur met deurlicht met roedenverdeling. In de woonkamer de suitedeuren met deurlicht met roedenverdeling en aan weerszijden een kast; het lijstwerk op de wanden; de betegelde schouw; de houten lambrizering onder de vensterbanken. In de keuken de houten ingebouwde glaskast.

Waardering

Pastorie uit 1934 bij Nederlands-hervormde kerk van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een pastorie uit 1934 in Interbellum-stijl bij een oudere kerk

- vanwege de vrij sobere doch verzorgde vormgeving

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van zowel het ex- als het interieur

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de (beschermde) Nederlands-hervormde kerk

- vanwege de ruime ligging op een door een beukenhaag begrensde kavel grond.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Pastorie(K)