Grootegast O 216
Bij Peebos 59, 9863 TJ te Doezum

Inleiding

OPHAALBRUG over de Doezumertocht, geconstrueerd in 1930. De brug werd in 1973 vernield door een aanrijding. Ze is toen in oorspronkelijke staat hersteld.

De brug is markant gelegen in de Peebos ten westen van het dorp Doezum.

Omschrijving

IJzeren OPHAALBRUG met een hameipoort van geklonken ijzer, bestaande uit twee hameistijlen (DIN-balken), gekoppeld door een geklonken dwarsbalk waarop het bouwjaar 1930; vakwerkbalanspriemen met ijzeren spanwerk en gewichtkoker, geklonken langsschoren steunend op gietstukken, dubbele trekstangen; aan de noordelijke hameistijl een ijzeren bedieningskast met heugelstang. Het houten brugdek met een ijzeren grendel op ijzeren INP-liggers, heeft ronde ijzeren leuningen (twee regels) verbonden door twee kettingen; op de leuningen een ijzeren driehoeksconstructie. De brug rust op betonnen landhoofden en heeft rond de noordelijke hameistijl een betonnen plateau met ijzeren hek van hoekprofielen. Op de overgang van brug- naar wegdek ijzeren leuningen met regels en stijlen van hoekprofiel.

Ophaalbrug van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een ophaalbrug van geklonken ijzer uit 1930