Grootegast F 3290
Drachtsterweg 76, 9865 VJ te Opende

Inleiding

ARBEIDERSWONING gebouwd in 1936 in opdracht van de heer J. Pool in het kader van de Landarbeiderswet. Ontwerp en uitvoering waren in handen van J. van Kammen uit Opende. Bij de woning, die is opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, hoorde 27 are grond, later uitgebreid tot 55 are. In 1971 is aan de achterzijde van de woning een houten berging geplaatst, die buiten de bescherming valt.

Het pand is gelegen aan de weg van Opende naar Drachten vlakbij een aantal soortgelijke woningen.

Omschrijving

ARBEIDERSWONING met aan beide zijden een krimp, opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van gesinterde klinkers. Het driezijdige schilddak, gedekt met een zwarte muldenpan, tegen een rechte voorgevel met strakke windveren, heeft deels een overstek en deels een goot op klossen. Op de nok van het dak een gemetselde schoorsteen.

In de voorgevel (zuidoost) een driestrooksvenster en in de top een samengesteld venster met twee bovenlichten. In de zuidwestgevel een H-venster en in de krimp een hoekvenster met bovenlichten, een dubbel venster (oorspronkelijk een ijzeren schuurvenster) en een later dichtgemetseld keldervenster. In de noordoostgevel een H-venster; in de krimp aan de zuidoostzijde de hoofdentree, bestaande uit een houten deur met tweeruits deurlicht en een gemetselde stoep; aan de noordoostzijde een drieruits venster en dubbel H-venster en een schuurvenster (oorspronkelijk een opgeklampte deur).

In de achtergevel (noordwest) een dubbel venster (oorspronkelijk een ijzeren zesruits) en een w.c. venster. In het midden van de gevel de buiten de bescherming vallende houten aanbouw uit 1971.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de deuren met houten architraven en het zachtboard plafond onder houten balken.

Arbeiderswoning van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een arbeiderswoning uit 1936

- als voorbeeld van een woning met plaatsje gebouwd in het kader van de Landarbeiderswet

- vanwege het voor die tijd typerende materiaalgebruik

- vanwege de ligging aan de doorgaande weg van Opende naar Drachten in een buurt met meerdere arbeiderswoningen.

uitbreiding met houten berging

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)