Birdaard P 2678
Van Aylvawei 32, 9105 KT te Rinsumageast

Inleiding

De DUIVENTIL achter de boerderij, genaamd Tjaardastate, is zeer waarschijnlijk een herinnering aan de bezittingen van de voormalige Tjaarda-state en is gebouwd achter een voormalige pachtboerderij van de state. De duiventil met kleinveehok is omstreeks 1820-1840 opgetrokken in een Traditioneel-ambachtelijke bouwtrant. De duiventil is in 1994 gerestaureerd.

Omschrijving

Het gebouwtje heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit één bouwlaag onder zadeldak, belegd met gesmoorde gegolfde Friese pannen op het westelijke dakschild en geglazuurde Hollandse pannen op het oostelijk dakschild. Het opgaand muurwerk bestaat uit bruine bakstenen met dagstreep. In de noordgevel een vertande inboeting met een ijzeren, halfrond stalraam onder een rollaag; in de geveltop een halfronde, gesloten onder- en bovendeur met in elk vier vliegopeningen. In de bakstenen geveltop aan elke zijde van het luik acht vliegopeningen: vijf onder en drie boven, elk met twee uitkragende kopse bakstenen onder de vliegopening.

In de oostgevel twee ijzeren, halfronde stalramen onder een rollaag.

In de zuidgevel een opening voor kleinvee, en in de topgevel twee registers van vliegopeningen: onder vijftien en boven vijftien. In de vliegopeningen is een uitgemetselde kopse baksteen.

Het INTERIEUR van de duiventil bestaat uit een kleinveestal met een ongelede zolder met een sporenkap en hanebalken.

Waardering

De duiventil uit het tweede kwart van de 19de eeuw is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als herinnering aan de bezittingen van de historische state Tjaarda op het terrein van een voormalige pachtboerderij;

- vanwege de cultuurhistorische betekenis voor de duivenhouderij;

- als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de duiventil, gecombineerd met een kleinvee-stalling;

- vanwege de bijzondere samenhang tussen interieur en exterieur;

- vanwege de historische-ruimtelijke relatie met een boerderij;