Akkerwoude L 1993
Foarwei 55, 9113 PB te Wâlterswâld

Omschrijving

BOERDERIJ in Ambachtelijk-traditionele trant, op rechthoekige plattegrond met krimpen, opgetrokken in één bouwlaag uit bruine bakstenen, met gele gevelbanden. Het woongedeelte staat onder een driezijdig schilddak met zwarte gegolfde Friese pannen, eenvoudige gootlijst en schoorsteen op de nokhoek; op het schuurgedeelte zet het dak zich voort, maar hier loopt het lager door en is het belegd met riet; uilebord en makelaar.

Het VOORHUIS bevat in de voorgevel twee iets naar rechts geplaatste H-vensters en een keldervenster; twee H-vensters in de rechterzijgevel en net vóór de krimp de voordeur; deur en vensters onder segmentboog in gele steen. Een houten schutting met daarin een deur, en met gekartelde bovenrand verbindt de rechterzijgevel met het stookhok.

In het SCHUURGEDEELTE meerdere stalraampjes; de gewijzigde achtergevel bevat centraal twee houten deuren met bovenlicht en links een dubbel venster met bovenlichten, alles onder rollaag; rechts een horizontaal zesruitvenster en een klein venster.

De indeling van het INTERIEUR is, op een deel van de schuur na, oorspronkelijk met een voorkamer, kelder en karnkamer. Waardevolle INTERIEURONDERDELEN zijn onder andere: bedstedenwand en diggelkast in de voorkamer; ingebouwde toonbank in de hal naast de ingang.

De boerderij uit circa 1890 te Wouterswoude is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als ruimtelijk en functioneel hoofdbestanddeel van het complex van boerderij, hooischuur, bijschuur en stookhok,

- als karakteristiek voorbeeld van een keuterij, verbonden met het sociaal-economisch verleden van Wouterswoude,

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur,

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het interieur en een aantal interieuronderdelen.