Bij Eyso de Wendtstraat 36, 9291 ET te Kollum

Inleiding

De WEGWIJZER staat in de berm van de weg die langs de Kollumer Trekvaart voert, zeer waarschijnlijk op zijn originele plaats. De noord-zuid lopende Kollumer Trekvaart is een zijtak van de Stroobosser Trekvaart (1651-1655) die van Stroobos naar Dokkum voert. Deze vaart en haar bruggen waren en zijn nog steeds in beheer bij het Rijk. De wegwijzer verwijst met een pijl in zuidelijke richting naar het "Rijkskanaal" en de "Rijksweg". Met deze laatste verwijzing wordt de oude weg van Groningen naar Leeuwarden bedoeld, waarvan het tracé deels langs de Stroobosser trekvaart, juist onderlangs Augsbuurt en Kollum, naar Buitenpost liep. In het kader van de opbouw van een nationaal wegennetwerk onder rijkstoezicht (onder Willem I en kort daarna) is deze verbinding in de eerste helft van de negentiende eeuw gecompleteerd, als Rijksweg bestempeld en rond 1840 bestraat. De wegwijzer zal dan ook dateren uit deze periode, rond 1850. Onduidelijk is door welke overheid de wegwijzer is geplaatst.

Omschrijving

De wegwijzer is van witgeschilderd natuursteen. De vorm is een voorloper van de 'paddestoel'; een zich iets verjongende lage pijler met daarop een kubus die aan de bovenkant met een bijna platte diamantkop is afgetopt. Het vlak van de kubus aan de straatzijde bevat de ingebeitelde tekst "RIJKSKANAAL", daaronder een pijl die in zuidelijke richting wijst en daaronder "RIJKSWEG".

De wegwijzer te Kollum uit ongeveer 1850, is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege de historische functie, die verwijst naar de opbouw van de Nederlandse infrastructuur in de negentiende eeuw;

- vanwege de hoge mate van zeldzaamheid van dergelijke wegwijzers.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Verkeersobject Wegwijzer