Kollum A 822
Voorstraat 7, 9291 CC te Kollum

Omschrijving

KOETSIERSWONING met HEK in eenvoudige en verzorgde Overgangsstijl, opgetrokken in witgeverfde baksteen op een grijsgeschilderde plint, onder samengestelde zadeldaken; aan de voorzijde gedekt met oranje geglazuurde Friese platte pannen, aan de achterzijde met zwarte platte Friese pannen. In de topgevels aan zuid- en westzijde houten staand beschot; strakke windveren op houten consoles. De gevels hebben oranje bakstenen accenten, waaronder de rollaag die de bovenzijde der vensters omgeeft en de onderdorpels. Op de begane grond aan de zuid- en westzijde bevinden zich H-vensters met meer-ruits glas-in-lood bovenlichten; in de topgevel aan de zuidzijde een dubbel zesruitsvenster.

Aan de linkerzijde van de zuidgevel is de vernieuwde voordeur teruggelegen in een portiek onder zadeldak; het dak steunt op een houten bewerkte kolom en gedecoreerde sierspanten, op een witgeverfde muur met oranje bakstenen rollaag. De oostgevel is verder blind. In de achtergevel zit een groot getoogd dubbel zesruits schuifraam; een nieuw bakstenen gedeelte onder plat dak is aangebouwd. Het INTERIEUR: behalve het balkenplafond in de woonkamer, zijn geen originele interieuronderdelen meer aanwezig.

Het smeedijzeren HEK is eenvoudig gedecoreerd en vormt een eenheid met het hek voor de dokterswoning; puntvormige spijlen, onderbroken door spijlen die via een boog met elkaar verbonden zijn.

Waardering

De koetsierswoning met hek uit ongeveer 1915 is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als essentieel ruimtelijk- en functioneel onderdeel van het complex met dokterswoning en schuur;

- vanwege de bouwstijl in Overgangsarchitectuur;

- vanwege de architectonische uitdrukking van het verschil in stand tussen dokters- en koetsierswoning, terwijl toch een eenheid wordt gevormd;

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur;

- vanwege de beeldbepalende ligging in het dorp.