512905 - Ned. Protestantenbond Weesp
Nieuwstraat 72, 1381 XV te Weesp

Inleiding

PASTORIE MET CONSISTORIE, onderdeel uitmakend van het Nederlandsche Protestantenbond-complex te Weesp, daterend uit omstreeks 1905 en opgetrokken in overgangsarchitectuur.

De pastorie met consistorie zijn aan de oostzijde van de kerk vastgebouwd en hebben hun (gemeenschappelijke) ingang aan de Nieuwstraat.

Omschrijving

Pand, gebouwd op U-vormig grondplan, bestaande uit drie bouwvolumes van één bouwlaag, elk onder een verzonken zadeldak, thans met kunstleien in Maasdekking. De pastorie bevindt zich in het bouwvolume op de zuidelijke arm van de U-vorm, de consistoriekamer op de noordelijke arm. Beide bouwvolumes worden verbonden door een tussenlid, waarin zich de gemeenschappelijke entree bevindt. De noklijnen van pastorie en consistoriekamer staan loodrecht op de Nieuwstraat, de noklijn van het tussenlid loopt evenwijdig aan de Nieuwstraat. De bouwvolumes zijn opgetrokken in rode baksteen, gemetseld in kruisverband en afgewerkt met een knipvoeg. De onderdorpels van de vensters zijn uitgevoerd in hardsteen en hebben een afzaat. De bovendorpels van de vensters, alsmede de schouderstukken en afdekplaten van de topgevels zijn uitgevoerd in zandsteen. Tenzij anders vermeld, bevatten de vensterassen een rechthoekig dubbel houten draaivenster met roedenverdeling en stolpnaald en een bovenlicht met roedenverdeling. De voorgevel (O) is weliswaar niet zuiver symmetrisch opgebouwd, maar heeft wel een evenwichtige opbouw bestaande uit twee zwaardere hoekpartijen, verbonden door een eenvoudig tussenlid. Van links naar rechts bevat de voorgevel de licht risalerende kopgevel van de pastorie (links), de langsgevel van het tussenlid (midden) en de licht risalerende kopgevel van de consistorie (rechts).

De voorgevel van de pastorie (links) heeft op de begane grond een breedte van twee vensterassen en in de kapverdieping een dubbel draaivenster zonder bovenlicht. De gevel wordt afgesloten door een tuitgevel met schouderstukken. De voorgevel van het tussenlid (midden) heeft een breedte van vijf vensterassen en bevat op de middelste as de entree, bestaande uit een paneeldeur met twaalfruits-bovenlicht. De overige assen bevatten een klein rechthoekig houten draaivenster met vierruits- bovenlicht.

De voorgevel van het tussenlid wordt afgesloten door een dubbele tandlijst met houten gootlijst op geprofileerde houten consoles. In het dakschild is een rechthoekige houten dakkapel met dubbel draaivenster en plat dak aangebracht.

De voorgevel van de consistorie (rechts) heeft op de begane grond een breedte van drie vensterassen en in de kapverdieping een dubbel draaivenster zonder bovenlicht. De gevel wordt afgesloten door een tuitgevel met schouderstukken.

De linkerzijgevel (Z) is de zijgevel van de pastorie en is blind.

De hele achtergevel (W) is tegen de oostzijde van de kerk aangebouwd. De gevel wordt afgesloten door dubbele tandlijst en een houten gootlijst op geprofileerde houten consoles.

De rechterzijgevel (N) is de zijgevel van de consistorie. Deze gevel heeft een breedte van drie vensterassen, gekoppeld door een zandstenen latei. Elke vensteras bevat een zesruitsvenster met draairamen en boven een latei een twaalfruits-bovenlicht. De gevel wordt afgesloten door een dubbele tandlijst en een houten gootlijst op geprofileerde houten consoles.

In het interieur van de pastorie en het tussenlid zijn nog verschillende oorspronkelijke details aanwezig zoals paneeldeuren, trappenhuis en lambrizeringen.

Waardering

De pastorie met consistorie is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Nederlandsche Protestantenbond-complex te Weesp.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)
Nee Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Consistorie Nederlandse Protestantse Bond