Actualiteit gegevens: 13-05-2022

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
512907
Complexnummer: 
512905 - Ned. Protestantenbond Weesp
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
14 juli 1999
Kadaster deel/nr: 
82759/53
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Weesp
X-Y coördinaat: 
131566 - 479852

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

PASTORIE MET CONSISTORIE, onderdeel uitmakend van het Nederlandsche Protestantenbond-complex te Weesp, daterend uit omstreeks 1905 en opgetrokken in overgangsarchitectuur.

De pastorie met consistorie zijn aan de oostzijde van de kerk vastgebouwd en hebben hun (gemeenschappelijke) ingang aan de Nieuwstraat.

Omschrijving

Pand, gebouwd op U-vormig grondplan, bestaande uit drie bouwvolumes van één bouwlaag, elk onder een verzonken zadeldak, thans met kunstleien in Maasdekking. De pastorie bevindt zich in het bouwvolume op de zuidelijke arm van de U-vorm, de consistoriekamer op de noordelijke arm. Beide bouwvolumes worden verbonden door een tussenlid, waarin zich de gemeenschappelijke entree bevindt. De noklijnen van pastorie en consistoriekamer staan loodrecht op de Nieuwstraat, de noklijn van het tussenlid loopt evenwijdig aan de Nieuwstraat. De bouwvolumes zijn opgetrokken in rode baksteen, gemetseld in kruisverband en afgewerkt met een knipvoeg. De onderdorpels van de vensters zijn uitgevoerd in hardsteen en hebben een afzaat. De bovendorpels van de vensters, alsmede de schouderstukken en afdekplaten van de topgevels zijn uitgevoerd in zandsteen. Tenzij anders vermeld, bevatten de vensterassen een rechthoekig dubbel houten draaivenster met roedenverdeling en stolpnaald en een bovenlicht met roedenverdeling. De voorgevel (O) is weliswaar niet zuiver symmetrisch opgebouwd, maar heeft wel een evenwichtige opbouw bestaande uit twee zwaardere hoekpartijen, verbonden door een eenvoudig tussenlid. Van links naar rechts bevat de voorgevel de licht risalerende kopgevel van de pastorie (links), de langsgevel van het tussenlid (midden) en de licht risalerende kopgevel van de consistorie (rechts).

De voorgevel van de pastorie (links) heeft op de begane grond een breedte van twee vensterassen en in de kapverdieping een dubbel draaivenster zonder bovenlicht. De gevel wordt afgesloten door een tuitgevel met schouderstukken. De voorgevel van het tussenlid (midden) heeft een breedte van vijf vensterassen en bevat op de middelste as de entree, bestaande uit een paneeldeur met twaalfruits-bovenlicht. De overige assen bevatten een klein rechthoekig houten draaivenster met vierruits- bovenlicht.

De voorgevel van het tussenlid wordt afgesloten door een dubbele tandlijst met houten gootlijst op geprofileerde houten consoles. In het dakschild is een rechthoekige houten dakkapel met dubbel draaivenster en plat dak aangebracht.

De voorgevel van de consistorie (rechts) heeft op de begane grond een breedte van drie vensterassen en in de kapverdieping een dubbel draaivenster zonder bovenlicht. De gevel wordt afgesloten door een tuitgevel met schouderstukken.

De linkerzijgevel (Z) is de zijgevel van de pastorie en is blind.

De hele achtergevel (W) is tegen de oostzijde van de kerk aangebouwd. De gevel wordt afgesloten door dubbele tandlijst en een houten gootlijst op geprofileerde houten consoles.

De rechterzijgevel (N) is de zijgevel van de consistorie. Deze gevel heeft een breedte van drie vensterassen, gekoppeld door een zandstenen latei. Elke vensteras bevat een zesruitsvenster met draairamen en boven een latei een twaalfruits-bovenlicht. De gevel wordt afgesloten door een dubbele tandlijst en een houten gootlijst op geprofileerde houten consoles.

In het interieur van de pastorie en het tussenlid zijn nog verschillende oorspronkelijke details aanwezig zoals paneeldeuren, trappenhuis en lambrizeringen.

Waardering

De pastorie met consistorie is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Nederlandsche Protestantenbond-complex te Weesp.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaNieuwstraat721381 XVWeesp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerkelijke dienstwoningPastorie(F)
Neeoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerk en kerkonderdeelConsistorieNederlandse Protestantse Bond

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WeespA2990

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Overgangsarchitectuuronbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19051905globaalvervaardiging
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee