512905 - Ned. Protestantenbond Weesp
Bij Nieuwstraat 72, 1381 XV te Weesp

Inleiding

Voormalige BEWAARSCHOOL, onderdeel uitmakend van het Nederlandsche Protestantenbond-complex te Weesp, daterend uit omstreeks 1905 en opgetrokken in overgangsarchitectuur.

De voormalige bewaarschool, thans in gebruik als ruimte van de openbare bibliotheek, bevindt zich aan de Nieuwstraatzijde en heeft een ingang (zuidzijde) aan een kleine binnenplaats. Tot de beaarschool behoort ook de muur die de westelijke begrenzing van de binnenplaats vormt en die voorheen de oostelijke buitengevel van de lagere school vormde. De muur bevat thans (1996) geheel links nog een deur, maar bevatte oorspronkelijk waarschijnlijk ook rechts een deur en in het midden een hooggeplaatst venster.

Omschrijving

Pand, gebouwd op rechthoekig grondplan, bestaande uit één bouwlaag onder een verzonken zadeldak met leien in Maasdekking. De noklijn loopt evenwijdig aan de Nieuwstraat. Het pand is opgetrokken in rode baksteen in kruisverband, afgewerkt met een knipvoeg. De onderdorpels van de vensters zijn uitgevoerd in hardsteen, de bovendorpels in zandsteen. Ook de schouderstukken en afdekplaten van de kopgevels zijn van zandsteen. Tenzij anders vermeld, bevatten de vensterassen een rechthoekig houten venster met roedenverdeling. De voorgevel (O) heeft een breedte van negen vensterassen. De vijf linkerassen bevatten een dubbel draaivenster. De vier rechterassen bevatten elk een hoog rechthoekig roedenvenster met bovenlicht. Deze vier rechtervensters zijn gekoppeld door een doorlopende onder- respectievelijk bovendorpel. De gevel wordt afgesloten door een dubbele tandlijst en een houten gootlijst op houten geprofileerde consoles.

De linkerzijgevel (Z) grenst aan een kleine binnenplaats en bevat een rechthoekige dubbele deur met twee vierruits-bovenlichten en aan weerszijden van de dubbele deur een zesruits-venster met vierruits-bovenlicht. Boven de deur bevindt zich in de kapverdieping een dubbele opgeklampte deur. De kopgevel wordt afgesloten door een puntgevel met schouderstukken. De achtergevel (W) is thans (1996) opgenomen in de (niet beschermde) bibliotheek op het westelijk deel van het erf.

Met de rechterzijgevel (N) grenst het pand aan het (niet beschermde) nieuwbouwpand op het naburige erf.

De muur die de westelijke begrenzing van de binnenplaats vormt, bestaat uit een in rode baksteen opgetrokken muur in kruiverband, afgesloten door een dubbele tandlijst en houten gootlijst op geprofileerde houten consoles. De muur bevat links een rechthoekige deur met hardstenen dorpel en vierruits-bovenlicht boven een zandstenen latei.

Waardering

De voormalige bewaarschool is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Nederlandsche Protestantenbond-complex te Weesp.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw

Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Bewaarschool