Oldenzaal H 548
Bentheimerstraat 87, 7573 CZ te Oldenzaal

Omschrijving onderdeel 1: LANDHUIS.

Groot LANDHUIS De Hulst, op rechthoekige plattegrond over twee bouwlagen, opgetrokken in baksteen onder een met pannen gedekt overstekend schilddak. Aan de achtergevel rechts een risalerende travee onder schilddakje.

Op de begane grond in de achtergevel (Z, gekeerd naar de Bentheimerstraat) een veranda en daarboven een loggia met gemetselde borstwering. Beide zijn uitgevoerd met houten lateien en kolommen. Tegen de buitenste travee halfronde erkers onder balkons met gemetselde borstweringen. De samengestelde rechtgesloten vensters zijn uitgevoerd als drie- en vierlichten en voorzien van glas-in-loodramen. De dubbele glasdeuren zijn eveneens bezet met glas-in-loodramen. In het dakschild vier dakkapelletjes onder zadeldaken.

Symmetrisch ingedeelde voorgevel (N) met hoekpaviljoens onder schilddaken en een centrale entreepartij in een hoog opgaand middenrisaliet. Een stoep van drie treden leidt naar de deur binnen een geprofileerde lijst. Tegen het rechter paviljoen een lage aanbouw onder schilddakje. Vergelijkbare vensters als in de achtergevel. In het dakschild vier dakkapellen. Tegen de linkergevel (W) een lage aanbouw onder samengesteld schild-/zadeldak. Gemetselde schoorstenen op de nokken en in de zijschilden.

Waardering

Het Landhuis De Hulst, behorend tot de historische buitenplaats De Hulst is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de betekenis binnen de ontwikkeling van Twentse buitenplaatsen: De Hulst is een gaaf voorbeeld van een vroeg twintigste-eeuwse Twentse buitenplaats voor permanente bewoning;

- wegens de op Engelse voorbeelden geïnspireerde bouwstijl, kenmerkend voor het werk van de architect Karel Muller in deze periode;

- wegens de in- en uitwendige gaafheid van de structuur en afwerking;

- wegens de bijzondere samenhang tussen de tuinaanleg en het huis.