512924 - Zwaluwenburg
Doornspijk C 3262
Eperweg 7, 8084 RB te 't Harde

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 4: RENTMEESTERSWONING EN ENTREE (op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 4).

Voormalige RENTMEESTERSWONING en entree ten zuidwesten van het huis Zwaluwenburg. De woning op L-vormige grondslag wordt overkapt door een met riet gedekt en samengesteld overstekend schilddak. Op het dak staan bakstenen schoorstenen en op enkele plaatsen bevinden zich dakkapellen waarboven het riet is opgetild. De 2-, 3- en 4-delige vensters zijn voorzien van blank glas-in-lood en luiken. In de voorgevel (noord) bevindt zich de hoofdingang. Links (noordwest) van de woning staat een kwartronde, lage, brede bakstenen tuinmuur met rollaagafdekking, eveneens uit ca. 1915. Bij de woning is een smeedijzeren hekje aangebracht. De muur grenst aan de ENTREE, die gevormd wordt door twee bakstenen pijlers met natuurstenen dekplaten. Op de linkerpijler is het woord "ZWALUW" aangebracht, op de rechter "ENBURG". De pijlers zijn identiek aan de entree aan de Zuiderzeestraatweg. Aan de linkerzijde van de entree loopt de lage muur nog enkele meters door.

De schuren rondom de rentmeesterswoning vallen wegens te geringe monumentale waarden buiten de bescherming van rijkswege. Tussen de pijlers van de entree staat een witgeschilderd houten draaibaar hek van recente datum (circa 1995) dat wegens te geringe ouderdom buiten de bescherming valt.

RENTMEESTERSWONING MET ENTREE is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;