Koornmarkt 1, 8261 JX te Kampen

Inleiding

Uitbreiding van de Theologische Hogeschool aan de Koornmarkt (mon.nr. 23048). De uitbreiding stamt uit ongeveer 1910 en vormt een binnenplaats. Het ontwerp is deels traditioneel en bevat tevens in de serre elementen van de Chaletstijl. In het interieur is een leeszaal met kantine gevestigd. De andere vleugel is intern gemoderniseerd, waarbij de verbinding met het oudere bouwdeel is gewijzigd.

Omschrijving

L-vormig pand opgetrokken in roodbruine baksteen in twee bouwlagen onder een iets uitkragend schilddak met rode pannen; gootlijst op houten klossen; nieuwe slanke dakkapellen. Onder de dakrand een band met metselmozaïk, ter hoogte van boven-, wissel- en onderdorpels banden van grijze verblendsteen. Meerruits schuifvensters. Aan de binnenplaats is een serre aangebouwd onder plat dak, met snijwerk aan afhangende boeiborden. Het dak steunt op houten kolommen met korbelen. In het interieur een vrijwel originele indeling, met onder andere een houten toonbank.

Uitbreiding van de Theologische Hogeschool van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als onderdeel van de bouwgeschiedenis van de Theologische Hogeschool van Kampen